Zingeving: gave en opgave voor de millennial

Ik sta voor een groep trainees die nog niet zo heel lang geleden gestart zijn. Fris en vol energie en met maar één focus: ‘het verschil willen maken’. Maar een aantal maanden later ziet dat er al heel anders uit. Niet allemaal, maar veel van hen, voelen zich verloren. Ze weten geen richting te geven aan hun carrière en ervaren daardoor stress. Als reactie op die stress gaan ze óf nog harder werken (een variant van de “vecht reactie”) óf gaan weer ergens anders kijken (een variant van de “vlucht reactie”). Beide reacties kunnen leiden tot een grote kostenpost voor organisaties.

  • Wat betekent dit voor jou als leidingevende? De twee succesfactoren.

Eric Berne, een canadees psychiater zei ooit: “You teach the best what you have to learn most”. De eerste vraag die je jezelf dus hebt te stellen: wat is mijn grootste uitdaging in het begeleiden van deze doelgroep? En vervolgens hoe zet ik dat om in concreet gedrag? In de begeleiding van young professionals zowel in organisaties als in het onderwijs heb ik ervaren dat er twee elementen van groot belang zijn in het succesvol begeleiden:

  1. Verbinding
  2. Structuur

Alles start met verbinding. Dus in welk persoonlijk stuk word jij hierin uitgedaagd? Een eigen voorbeeld: een young professional die in mijn groep zat was in mijn beleving langdradig en liet zich daar moeilijk op aanspreken. Ik vond dat lastig en ging hem vermijden. Door eerst te erkennen dat de iritatie vooral bij mezelf lag omdat “’ik het niet snel genoeg vond gaan” maakte ik ruimte in mezelf en kon van daaruit opnieuw het contact aaangaan. Er ontstond uiteindelijk  een prachtige samenwerking (verbinding). Wel kon ik toen aangeven dat ik graag afspraken met hem wilde maken om zo iedereen voldoende aandacht te geven (structuur). Hoe ik dat deed?

  • De toepasbaarheid van ons Vijf stappen model.
Vijf stappenmodel: Leidinggeven aan Young Professionals

Het vijf stappenmodel dat we ontwikkeld hebben, geeft handvatten om hiermee aan de slag te gaan. De eerste stap geeft je inzicht in de persoonlijke uitdagingen van de doelgroep binnen de organisatie. De tweede stap helpt om te zien wat dat betekent voor jouw persoonlijke leiderschapsstijl en stap drie geeft de praktische tools. Stap vier laat zien wat het concreet oplevert en stap vijf is de borging.

  • De volgende stap

We hebben verschillende tools die we direct kunnen inzetten bij de verschillende stappen uit het model. Nieuwsgierig geworden? Neem (vrijblijvend) contact met ons op via LinkedIn of info@emcperformance.nl. We lichten het vijf stappenmodel graag toe! En om met een mooie quote af te sluiten, ditmaal van Lao Tze; ‘een reis van duizend mijl begint met de eerste stap’.

Laurens van der Drift, gastblogger en eigenaar van Spirit Coaching. Samen met Ginny Ophorst en Hans Prinsen ontwikkelde hij het vijf stappenmodel voor leidinggeven aan Young Professionals.

Lees ook: Leidinggeven aan professionals.

EMC
EMC