De afgelopen weken heb ik met diverse interessante en ervaren mensen mogen spreken over gezond personeelsbeleid en hoe de mensen gemotiveerd, vitaal en gezond te houden: hoe zorg je voor vitaliteit en bevlogenheid op de werkvloer? Ik heb onder andere gesproken met Dick Krikke van ABN AMRO. Een paar opvallende uitspraken uit dit gesprek wil ik met je delen:

  • Zet de 50-plussers niet in een etalage, hiermee zet je ze apart. Al die mooie woorden over leeftijdsbewust personeelsbeleid en duurzame inzetbaarheid zijn zo snel aan inflatie onderhevig. Er wordt meer over gepraat, dan dat er wordt gehandeld.
  • Ga met de mensen in gesprek. Ze hebben zelf de nodige ideeën om bijvoorbeeld meer aan coaching en mentoring te doen of aan een aangepaste indeling van de week. En: koppel dit niet aan leeftijd, maar aan wat iemand nog kan. Je komt 60-plussers tegen die een eigen bedrijf beginnen en 35-jarige die al totaal uitgeblust zijn.

Ook met Sabine Mur (Bureau voor Bevlogenheid) en mijn oud EMC-collega Hidayet Bahadin heb ik interessante gesprekken gevoerd  over werkdruk en vitaliteit. Zij zeggen onder andere dat aanhoudende hoge werkdruk en grote veranderingen op het werk niet langer uitzondering, maar norm zijn. De wereld verandert snel, het werk verandert mee. En de mensen die het werk doen? In het ideale geval, blijven zij in hun kracht en kunnen zij zich flexibel aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.

Dat is een hele kunst: cynisme, onzekerheid of uitval door burn-out liggen op de loer. De organisatie en de mensen die er werken, kunnen veel doen om dat te voorkomen door juist in het tegendeel te investeren. Wie werk maakt van vitaliteit en bevlogenheid zorgt er niet alleen voor dat de organisatie gezond blijft, maar creëert ook meer motivatie en voldoening, meer creativiteit en klantgerichtheid en daardoor, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, ook meer omzet en winst.

Rake woorden van Sabine en Hidayet, ze geven stof tot nadenken. “De knop moet om”, zegt Tof Thissen, directeur van het UWV –Werkbedrijf. (AD – 6 mei 2016). “Diploma’s en leeftijd zijn minder belangrijk. Het gaat om de drive”.  Dick en ik verzorgden op de grootste werkgeversorganisatie (AWVN), een workshop over dit thema (samen met de NRTO, vereniging voor particuliere opleidingsinstituten). We zullen niet schuwen om de platgetreden paden te vermijden en goed met de mensen in discussie te gaan en dit te koppelen aan de 70:20:10-insteek. Dit thema wordt vervolgd…

Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial