Op 18-12-14 reiken we voor de tweede keer onze EMC Struisvogelaward en Publieksprijs uit!

 Lees hieronder welke personen/organisaties genomineerd zijn:

 

Dick Sweitser – Saxion hogeschool

Dick Sweitser (Directeur Saxion hogeschool bij de academie ABR&R) heeft het afgelopen jaar het initiatief genomen om een project uit te voeren genaamd: ” van acht naar kracht” . Waarbij de acht die ze er als academie instoppen ook echt als kracht wordt terug gezien in resultaten.

Managers & teamleiders centraal in het traject

Het traject focust zich op managers en teamleiders. Zij zijn de sleutel om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en te komen tot tevreden en competente studenten en daarmee een tevreden werkveld.  Door dit traject hebben zij een gemeenschappelijk kader waar vanuit zijn werken en een gedeelde visie op leiderschap. Dit vraagt meer zelfsturend leiderschap bij teamleiders en een andere rol van Dick. Het management heeft meer verantwoordelijkheid gekregen en nemen zelf meer initiatief voor de ontwikkeling van de academie en hun eigen ontwikkeling.
Dick’s visie op leren en ontwikkelen is gericht op denken in resultaat. Een belangrijk belangrijke vraag hierbij is: “Hoe zie je dat het gedaan is’?

Performance evalueren in het onderwijs

Daarnaast heeft Dick samen met de managers het EMC-effectmetingsplan vertaald naar gedragsindicatoren om binnen het hoger onderwijs verandering in de performance op de werkplek te kunnen evalueren. Een intensief proces waarbij de betrokkenen het aandurven om naar zichzelf en elkaar te kijken. Twee gezegdes die veel terugkomen zijn: van denken naar doen en vertragen is soms versnellen. Dit kenmerkt de pragmatisch aanpak en de concrete vertaling van gedragsindicatoren in het werk…. en het lef om te vertragen door te reflecteren om daarmee weer te kunnen versnellen.

 

Rosita Thé en Antoinette Geelhoed – Gemeente Amsterdam

Sinds 2011 zit Stadsdeel-West (700 medewerkers) in een stedelijke reorganisatie: het stadsdeel verdwijnt als bestuurslaag uit de stad. Deze reorganisatie brengt veel onduidelijkheid en onzekerheid. De centrale stad is aan zet om de reorganisatie vorm te geven en dus verliest het stadsdeel regie over de eigen toekomst.

Niet weten waar naartoe, maar toch fit door de reorganisatie

‘Niet weten waar naartoe’ trekt een stevige wissel op medewerkers, management en directie. In een eerste 24-uurs bijeenkomst met voltallige management en directie staat precies deze onzekerheid centraal: met elkaar leidinggeven aan een organisatie met onbekende bestemming. Hoe doe je dat? Wat vraagt dat en wat heb je daarvoor nodig?

Rosita Thé (Stadsdeel secretaris) en Antoinette Geelhoed (organisatieontwikkeling) hebben vanaf die eerste bijeenkomst steeds vinger aan de pols gehouden en gezocht naar vormen om iedereen ‘fit’ door deze reorganisatie te krijgen. Ze kijken sinds 2011, beiden vanuit hun eigen perspectief, voortdurend naar wat er nodig is om iedereen fit te houden. Deze blik is niet per se ingegeven vanuit een conceptueel model van de realiteit of de verandering, maar eerder op basis van het feitelijk gedrag in de organisatie. Signalen van druk, stress, conflict, ongemak hebben zij steeds vertaald in een leer- of verandervraag.

Omdat fitheid het aangrijpingspunt is, waren de leerdoelen ook gericht op voorwaarden voor fitheid: plezier in het werk, onderling contact en communicatie, persoonlijke effectiviteit. Daarbinnen hebben zij niet geschuwd te werken met onconventionele interventies onder andere uit waarderende benadering, theater en muziek, en Theory U. Evaluatie heeft voortdurend plaats gevonden op basis van de fitheidsbeleving en signalen daarover die hen beiden bereikten.

 

In december 2014 eindigt dit traject met slotbijeenkomst voor management en directie.

 

Stem hieronder op jouw favoriet

Stemmen was mogelijk tot 10 december.

 

EMC
EMC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.