Scrum is meer dan een timemanagement-tool

Er zijn mensen die denken dat Scrum een timemanagement-tool is. Scrum is vandaag de dag heel populair. Organisaties gaan aan de slag met een weekstart, een check in en of brainstormen met post-its. Wij brengen de komende weken een aantal ‘Scrum-feiten’ onder de aandacht. Hierbij het tweede feit.

Als je op Social Media al die enthousiaste berichtjes met #Scrum voorbij ziet komen, zou je bijna denken dat Scrum niet meer is dan een afvinklijstje, dat helpt bij het inplannen van werk. Foto’s van een Scrumbord (To do-Busy-Done) met vrolijk gekleurde post its erop komen regelmatig voorbij.

Natuurlijk helpt het Scrumbord enorm bij het helder en transparant houden van het werk dat gedaan en afgerond is. Tijdens de daily standup bespreekt het team de voortgang van het werk aan de hand van dit bord. Toch is Scrum veel meer dan alleen het bord. Zo geeft Scrum kaders en richtlijnen voor het gezamenlijk helder krijgen van het projectdoel. Alle teamleden zijn optimaal gecommitteerd aan het bereiken van dit doel. Door een omschreven rol van de product owner zijn de belangen van de klant en andere stakeholders expliciet meegenomen. De product owner hakt knopen door ten aanzien van het op te leveren product en de prioriteiten daarin. In de review-bijeenkomst, aan het eind van een sprint, legt het team het product voor aan de product owner en stakeholders. In dit gesprek wordt direct en gericht feedback gegeven. Tot slot voorziet Scrum ook in middelen om het team te laten groeien in efficiency, kwaliteit van werken en samenwerking. De retrospective is een bijeenkomst waarin het team terugkijkt op het proces, en samen bedenkt hoe het (nog) beter kan.

Kortom: Scrum is een projectaanpak en geen time management-tool. Wél bespaar je een hoop tijd met Scrum. Omdat je als team gericht aan één project werkt, heb je meer focus en lever je meer op in minder tijd. Hoe focus op een project kan helpen bij de productiviteit blijkt uit onderstaande tabel.

Aantal gelijktijdige projecten Procent van tijd beschikbaar voor project
Verlies door wisselen van context

   1

2

3

100 %

40%

20%

0%

20%

40%

  4

5

10%

5%

60%

75%

Uit Scrum: Tweemaal zoveel doen in de helft van de tijd, Jeff Sutherland, 2014

Deze tekst is samengesteld door Annemiek van Kaam.

Meer weten?
Wil je weten hoe Scrummen écht werkt? Kom dan naar onze Scrum-sessie op donderdag 29 juni. Klik hier voor meer info.

Lees ook:
Het verschil tussen Agile & Scrum

 

 

EMC
EMC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial