Nog één maand, op 12 december 2012 om precies te zijn, en dan is het boek ‘Haal je kop uit het zand!’– Leren met zichtbaar resultaat’ – gedrukt en wel. Een project waar Metteke Lubberts en ik een groot deel van het jaar, tussen de andere bedrijven door, aan hebben gewerkt.

Nu al kijk ik met veel plezier terug op het proces

Licht structurotisch als ik ben, hebben we aan het begin van het jaar de stip op de horizon gezet. Wat willen we maken voor welke doelgroep en met welke impact? Verschillende perspectieven kwamen voorbij. Het moet een leuk en zinvol boek zijn. En ook willen we graag onze kennis en ervaringen delen. Eigenlijk zouden we het ook heel mooi vinden dat we zien dat ons boek er (mede) aan bijdraagt dat gesprekken tussen HRD-professionals en lijnmanagement meer en meer gaan over het zichtbaar resultaat van leerinterventies. Ultiem is natuurlijk als we terughoren dat organisaties leerinterventies effectiever en efficiënter inzetten. Wij kwamen tot de conclusie dat alle perspectieven zinvol zijn.

Op koers blijven

Het schrijfproces zelf was ook een ervaring op zich. Tijd reserveren in je agenda en er vervolgens niet aan toe komen. Wel tijd hebben en helemaal vastlopen in je eigen gedachten. Structuur bedacht en toch nog even wat anders willen. We zijn het allemaal tegengekomen. Maar door de stip op de horizon steeds voor ogen te houden, lukte het goed om op koers te blijven en vlak na de zomer de eerste versie van het boek af te hebben. Dan komt het meest spannende deel. Enkele kritische collega’s en vakgenoten lezen tegen. Ongezouten commentaar, opbouwende kritiek, suggesties en gelukkig ook veel complimenten. Ook dat hebben we allemaal gehad. Nu zitten we in de laatste fase: tekstredactie en grafische vormgeving. Je ziet met de dag het boek concreet vorm krijgen. Op naar 12 december!

Terug naar de stip op de horizon. Over een jaar gaan we je vragen in welke mate we met het boek invulling hebben gegeven aan de verschillende perspectieven. Hoe we dat doen? Gewoon … aan de hand van een effectmetingsplan.

 

1 Comment

  1. Avatar stefan kuijken schreef:

    Begin with the End in Mind. Geweldig voorbeeld van deze ‘stelling’ in het samenvallen van proces (het schrijven) en de inhoud (meetbaar / zichtbaar maken!) Kijk ernaar uit… die 12.12.12!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.