Regisseer je geluk met de juiste mindset

mindset
Steeds meer organisaties stellen de mens in hun organisatie centraal. Hiërarchische lijnen maken plaats voor wendbaardere structuren. Kijk naar succesvolle organisaties zoals Google, Facebook, Apple en Virgin Group.

Als werknemers gelukkig zijn, ontwikkelen ze zich beter en dat leidt tot betere prestaties van organisaties. Maar dat vraagt ook wat van de mensen. Want, wie of wat bepaalt de wendbaarheid binnen jouw performance? Op wat uitzonderingen na zijn we over het algemeen opgevoed met het idee dat we moeten doen waar we goed in zijn. Falen was eigenlijk geen optie en vastigheid is goed. Maar laten we eerlijk zijn, ziet de ideale wereld er vandaag nog zo uit? Dankzij de wetenschap weten we nu veel meer, bijvoorbeeld  dat mindset sterk bepalend is voor jouw levensloop (Dweck, 2011). In haar boek ‘De weg naar een succesvol leven’ schrijft Dweck dat mindset een keuze is en dat je dit dus kunt ontwikkelen. Ik word daar blij van, maar de vraag blijft dus… hoe doe je dat? Dweck geeft hiervoor twee tips:

1. Neem je eigen opvattingen onder de loep.
2. Wees eerlijk voor jezelf en registreer hoeveel van jouw opvattingen wordt bepaald door statische of door op groei gerichte gedachten.

Succes of geluk: hoe zit het met jouw opvattingen?

Waarom is jouw mindset eigenlijk zo belangrijk? Een mindset is de set van overtuigingen, gedragingen en gewoontes die iedereen heeft. Dit heeft invloed op hoe je  je voelt en of je positief of negatief reageert in een bepaalde situatie. Jouw mindset bepaalt dus je mentaliteit, je zelfvertrouwen, flexibiliteit en risicobereidheid en heeft invloed op de mate waarin je succesvol bent. Wanneer je er vanuit kunt gaan dat geluk een mindset is, dan heb je  dus een positieve mindset en als je positief denkt worden ook je hersenen en gedachten positief geladen. Denken gebeurt vooral onbewust. Dit positieve onbewuste denken vergroot je zelfvertrouwen, je bereidheid risico’s te nemen en je doorzettingsvermogen; belangrijke voorwaarden voor succes. Kortom: Je manier van denken bepaalt je efficiëntie en succes.

Fixed of Growth: durf jij vanuit jouw groei te kijken?

Om je mindset verder te kunnen ontwikkelen is het belangrijk eerlijk naar jezelf te kijken. Dweck stelt dat mensen met een vaste mindset er vanuit gaan dat hun intelligentie en vaardigheden statische eigenschappen zijn.  We weten allemaal dat een vaste mindset groei en succes beperkt, zowel van jezelf als van je omgeving. Daarentegen geloven mensen met een agile of groei-mindset dat intelligentie kan worden ontwikkeld en nieuwe vaardigheden kunnen worden geleerd. En het maakt niet uit of dit nou geldt voor het verwisselen van een autoband of dat dit werkgerelateerd. Een agile mindset wordt gekenmerkt door betrokkenheid bij de groei, veerkracht en aanpassingsvermogen. Het vormt onbewust de hersenen worden aangedreven door creatief denken. Als gevolg daarvan, zijn mensen met een agile mindset in staat om hun dromen waar te maken.

The proof of the pudding is eating….

Welke voordelen biedt agile zijn voor de performance van mensen binnen een organisatie? Als ik naar onze eigen organisatie kijk, waarbij ik voor mezelf spreek:

  • – het geeft vertrouwen in eigen kunnen;
  • – veelzijdig kunnen ontwikkelen op de manier die bij je past;
  • – meer verantwoordelijkheid voor eigen ontwikkeling;
  • – meer betrokkenheid omdat je op de hoogte bent van van elkaars genomen besluiten/meer transparantie

Per kwartaal vullen wij onze doelstellingen in waarbij je ook gedwongen wordt om na te denken over je eigen geluk. Je bent hiermee de regisseur van je eigen werkgeluk en mindset.

Valkuilen

Maar ik ervaar ook een andere kant. Het is van essentieel belang dat je het gedachtegoed omarmt en er in gelooft. Verantwoordelijkheid en ruimte betekent ook beslissingen durven te nemen. Veel vrijheid, zonder ruimte om te functioneren, werkt niet. Je organisatie agile maken, betekent samen met medewerkers op zoek gaan naar de nieuwe manier van werken. Niet voorgekauwd krijgen hoe dingen aangepakt moeten worden, maar iedereen de noodzaak laten voelen en mee laten denken in deze nieuwe manier van werken. Geef vrijheid en ruimte om te functioneren. En tot slot vereist het discipline van de medewerker.

Mijn Tips?

  • Durf van de gebaande paden af te stappen, heb vertrouwen en laat los;
  • vraag vaak feedback en reflecteer regelmatig;
  • maak waar mogelijk gebruik van systemen om zaken te standaardiseren zoals het maken van een ontwikkelplan en het verzamelen van feedback;
  • wees eerlijk naar jezelf en jouw organisatie. Lukken de doelen die je in je hoofd hebt niet, geen man aan de nood maar stel het bij naar een doel dat wel realistisch is;
  • wees niet bang om fouten te maken;
  • accepteer de angst en het gevoel als dat er is. Als het goed is geeft dit rust en ruimte om anders met de situatie om te gaan. Formuleer wat je wilt en waar je gelukkig van wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.