Ondernemerschap en vakmanschap

Ondernemen, dat is een woord met vele betekenissen. Een heel simpele betekenis is: (iets) gaan doen. Ondernemen, dat is ook een woord dat veel associaties oproept. Hoe start je als ondernemer? Eerst op zoek naar je passie? Of eerst kijken waar markt is en hoe de markt zich ontwikkelt?

Kringgesprekken bestonden nog niet
Van oudsher heb ik een lichte allergie voor het woord ‘passie’. Thuis gebruikten we dat woord niet. Sterker nog: we kenden het überhaupt niet. Ook op de lagere school had dit woord zijn intrede nog niet gedaan. Kringgesprekken bestonden nog niet. De dag begon met een gebed en daarna gingen we gewoon aan het werk. Toch ontwikkelde ik op de lagere school een begin van een passie. Na jaren geworstel bij handarbeid, merkte ik dat ik toch wel creatief was: ik gebruikte veel kleuren en kreeg hoge cijfers voor mijn tekeningen. Ik had plezier en groeide.

Dingen maken, dat drijft hen
Vanuit EMC stimuleer ik het ondernemerschap bij Mbo-ers. We richten ons op ondernemers in de duurzaamheid, dat is één van de speerpunten in de provincie Utrecht. Gewoon aan het werk, dat is vaak het credo van deze ondernemers. Soms zijn ze vanuit een uitgesproken passie voor een product of dienst gestart als ondernemer, soms zijn ze noodgedwongen ZZP-er. Ze doen het gewoon, wijden daar weinig woorden. Kenniskringen of bijeenkomsten van de Kamer van Koophandel bezoeken, dat doen ze meestal niet. Laat staan dat ze het woord passie gebruiken. Vakmanschap, dat is wel helemaal hun ding. Iets gaan doen, dingen maken, daar steeds beter in worden: dat drijft hen.

Werkend leren, lerend werken
Starten als ondernemer, dat lukt vaak goed; doorgroeien is niet zo eenvoudig. Voor hen maken we een programma dat praktisch is en direct aansluit bij hun behoeften. Werkend leren, lerend werken, dat is ons credo. De markt is sterk in ontwikkeling, dus daar houden we rekening mee. Dit programma noemen we een incubator. In gewoon Nederlands betekent dat: een concept ontwikkelen, zorgen dat het werkt én meten of het werkt. Er zijn al vele incubators, deze richt zich als enige op MBO-ers. Maar vijf procent van de Mbo’ers kiest voor het zelfstandig ondernemerschap. Daarvan stopt vijftig procent binnen een paar jaar. Dat moet beter kunnen! In Nederland zijn vakmensen en praktische innovaties hard nodig. U hoort nog van ons.