Ondergewaardeerd talent

Hoeveel jaar geleden is het nou alweer? Een jaar of acht? Collega Warner had me gevraagd mee te doen aan een project voor Sportfondsenbaden Nederland. We werden verwacht in Stadskanaal, in de mooie provincie Groningen. Als je dan uit Tholen komt, is dat ver weg. Het voordeel van ver weg moeten, is ook dat zo’n reis iets bijzonders krijgt. Ik krijg er altijd een beetje een vakantiegevoel van. Van dat gevoel bleef al snel niet veel over.

In zijn element
Warner had met de klant een programma op hoofdlijnen afgesproken. De detailinvulling zouden we de middag en de avond van te voren doen. Natuurlijk eerst even bijpraten, daarna hard aan het werk. Zoals het echte professionals betaamt werden dat stevige inhoudelijke discussies. Warner, één van de meest creatieve professionals die ik ken, was helemaal in z’n element. De tijd verstreek snel en onverbiddelijk. Uiteindelijk rond een uur of één ’s nachts was het dan toch bedtijd. We zouden op tijd weer opstaan.

Moe en brak
De volgende ochtend, ik was er eigenlijk niet eens verbaasd over, was Warner al eieren aan het bakken. Ik werd vrolijk en enthousiast door hem verwelkomd. Zelf voelde ik me niet zo. Eerder moe en brak. En het enthousiaste gedrag van Warner, of ik óók een gebakken ei wilde, daar zat ik op dat moment eigenlijk niet op te wachten. Een duidelijk geval van ná de wekker wakker. Warner, een zeer sensitief mens, leek dat niet eens in de gaten te hebben. Vol energie bleef hij eieren bakken en was hij de komende dag aan het doornemen. Hoe het zou verlopen, hoe goed en hoe leuk het zou worden. Tegen zoveel levensdrift kon ik me niet verzetten, ik liet het maar begaan.  En na een half uurtje was m’n moeheid en dat brakke gevoel al een heel eind verdwenen.

Wie is uw Warner?
Ik kom veel bij organisaties waar mensen het moeilijk hebben. Er zijn veranderingen waar mensen nog niet mee om weten te gaan. Na de wekker wakker dus. Dan hoop ik altijd dat er iemand rondloopt met een talent als die van Warner. Iemand die niet in de gaten lijkt te hebben hoe moeilijk het is. Iemand die anderen ongemerkt op sleeptouw neemt en ze wakker maakt. Iemand die vrolijk eieren staat te bakken terwijl anderen alleen de lucht er van al tegenstaat. Iemand die vóór de wekker wakker is. Wie is uw Warner? U?