Barack Obama

Toen ik hoorde dat Barack Obama keynote was bij de ATD, werd mijn inschrijving definitief.

Wat een held vind ik dat zeg. Als president gaf hij altijd een indruk van eerlijk, respect, toegankelijk, open en relaxt. Eenmaal aangekomen in San Diego was één van de grote gespreksonderwerpen: ‘Hoe vroeg staan we op om op tijd in de zaal te zijn?’ We besloten om 6.30 uur in de rij te staan. We zijn bereid om een uur te wachten voor een Disney attractie van 2 minuten, waarom dan niet 2,5 uur voor 1 uur Barack? Vanochtend vroeg ging om 05.15  ’t wekkertje, snel douchen, ontbijt slaan we over, snel een cappuccinootje bij Starbucks, nog even de veiligheidsinstructies lezen (we moesten onze wapens thuis laten…) en op naar het conferentiecentrum. Staan er toch al zo’n 2000 mensen te wachten zeg! Haha, en wij denken dat we op tijd zijn.

We miss you

Na wat lief lachen naar stewards en onder een lintje doorkruipen zitten we op rij 5 (van de 200). Eenmaal in de zaal voel je de spanning, al die gekke amerikanen zijn uitgelaten en opgeladen. Dan betreedt om 9.00 sharp Tomy Bingham (CEO van de ATD) het podium. Waar hij andere jaren ruimte neemt om veel te vertellen, gaat hij snel over tot de introductie van Barack Obama. Daar is ie dan; nog altijd goed lachs, good looking, aimabel en vrolijk. Maar het applaus wat hij krijgt. Kippenvel! Achter me hoor ik een vrouw schreeuwen: ‘We miss you’, rechts zie ik een traan op de wang van een blonde Amerikaanse.

Obama

Eerder had ik geleerd dat wij ons steeds korter kunnen concentreren, vandaag heeft Barack bewezen dat dit niet klopt! Ik luisterde een uur lang volledig gefocust. Hij had een paar boodschappen:

1. Het is niet belangrijk wat je wilt zijn, maar wat je doet.
2. Veranderen is enorm lastig totdat jezelf het besluit neemt om het te doen; 
dan is het makkelijk.
3. Geef jonge mensen veel verantwoordelijkheid en vertrouwen. Ze stellen je 
nooit teleur.
4. Waardeer waarden.

Het is niet belangrijk wat je wilt zijn, maar wat je doet!

Barack ziet veel mensen keihard werken voor bepaalde posities, toch als je op het pad van jouw passie blijft, ben je groots. Begin en doe. Hij stelde de vraag word je dokter voor de titel of word je dokter omdat je mensen wilt genezen? Op dat moment dacht ik na over al onze gepassioneerde adviseurs. Ik zie de parallel ook met geluk & ambitie (GA), ons thema voor dit jaar.  GA in de zin van ‘doen’
Veranderen is enorm lastig totdat jezelf het besluit neemt om het te doen; dan is het makkelijk. 
Barack vertelde dat hij nooit wilde stoppen met roken, ook niet na het immer aanhoudend verlangen van zijn Michelle. Pas toen zijn kinderen vragen gingen stellen over roken, was stoppen makkelijk. Er was ineens een motivatie die de verandering makkelijk maakte. Bij EMC weten we natuurlijk dat motivatie en leren onlosmakelijk met elkaar verbonden is. We hebben jaren geleden Daniel Pink al omarmd met z’n boek ‘Drive’. En toch kwam de vraag bij mij naar boven: ‘Geven wij motivatie voldoende een plek in onze aanpakken? Weten we hier genoeg vanaf? Is leren nog wel nodig als er een grote motivatie is?’

Geef jonge mensen verantwoordelijkheid en vertrouwen. Ze stellen je nooit teleur.

Barack vertelt dat hij in zijn oval office altijd veel jonge talenten de kans gaf. Zo werd een jongen uit LA naar een heel klein landbouwdorpje in Iowa gestuurd. Om een bezoek van Barack voor te bereiden en een campagne op te zetten. Toen Barack kwam, was de 22 jarige enorm populair, waarom? De jongen hielp ouderen om boodschappen in te laden en tijdens het inladen sprak hij met hen over Barack. Ook was hij coach van een jeugdteam baseball. Naast het leuke contact met de kinderen ontmoette hij daar de gemeenschap. De jongen koos voor creatieve oplossingen, deed veel meer dan verwacht, maar maakte het vooral leuk. Waardeer waarden! Eigenlijk was dit de rode draad van Barack. Hij stelde de impliciete vraag of we niet veel meer aandacht aan waarden moeten besteden dan aan skills of kennis. Zijn opvatting over: eerlijk, open, waarderen, samen kwamen diep binnen. De zaal was volledig geboeid, ik kon letterlijk een speld horen vallen.

werkleren

Hoe zit het met de EMC waarde? Zijn onze waarden een rode draad? En dan heb ik het over waarde in de zin van wat we echt (willen) zijn. Ik weet een waarde zeker: Eerlijkheid; naar jezelf, naar je collega en naar klanten, altijd. Er was nog meer, zo vond Obama dat er veel meer aandacht kan zijn om te leren van fouten en successen. De leukste vraag die gesteld werd aan Obama: ‘Hoe leer je het vak van president?’. Tja… en daar kwam maar 1 antwoord uit: WERKLEREN! 🙂

Barack verliet het podium na een staande ovatie. Ik was diep onder de indruk, misschien wel het meest over zijn persoonlijkheid. Wat een authentieke, vrolijke, fijne en eerlijke man die waarachtigheid naar een ander level heeft gebracht.

Lees meer over Pauls ervaringen tijdens ATD 2018.

4 Comments

  1. Avatar Joyce Kreijne schreef:

    Wat een bijzondere ervaring moet dit zijn geweest! Waardevol hoe je de waarden van Obama terug laat zien bij EMC!

  2. Avatar Jeanne Bakker schreef:

    Prachtig beschreven, Paul! Ik ben weer even terug in San Diego.