Margaret Thatcher en leiderschap

Afgelopen dinsdagavond was ik op TV bij ‘Man bijt hond’. Het overlijden van Margaret Thatcher was aanleiding om op straat damestasjes te lezen en korte interviews te houden. De kunst van het damestasjes en herenbroekzakken lezen is onder andere gebaseerd op Systeemopstellingen van Bert Hellinger

Dreigend leiderschap
Margaret Thatcher gebruikte haar stevige zwarte tas als geheim wapen. Tijdens kabinetsvergaderingen zette ze de tas op tafel. Soms zwaaide ze er dreigend mee. In ‘Man bijt hond’ zegt tasjeslezer Yoeke Nagel dat Thatcher hiermee haar onzekerheid maskeerde. Het gaf haar stevigheid en houvast.

Dominant leiderschap
Wat zegt haar tasjesgedrag over Thatcher’s leiderschap? Welke spiegel houdt ze ons hiermee voor? Thatcher was het prototype van een mannelijk leider met een vleugje vrouwelijke, perfectionistische trekken. De wetenschap geeft aan dat mannelijk leiderschap van nature staat voor dominant en op overwinning gericht gedrag

Vrouwelijk leiderschap
Past Thatcher’s mannelijke leiderschap nog in het huidige tijdsgewricht? Of vraagt de huidige economische en leiderschapscrisis om een andere vorm van leiderschap? Een type leiderschap dat vaak als vrouwelijk wordt aangeduid: flexibel, open, stevig en transparant. Zeg maar: verbindend leiderschap.

Androgyn leiderschap
In gesprekken met klanten, luister ik heel goed naar de woorden die leidinggevenden gebruiken. Taal en denkadviseren is zeg maar echt mijn ding. Woorden als ‘escaleren’ en ‘implementeren’ resoneren dan vaak nog een tijd na in mijn hoofd. Soms staan die woorden symbool voor dominant of perfectionistisch leiderschap, ofwel voor Margaret Thatcher’s dreigende zwarte tas. Die houding kan in de weg staan bij veranderen en leren. Androgyn leiderschap en meer diversiteit in leiderschap kan dan de weg vrij maken voor verandering.

Crisis en kans
‘Man bijt hond’ las mijn oranje rode Claudio Ferrici-tasje als ‘creatief, verbindend en stevig’. De beperkte inhoud staat, aldus Yoeke Nagel, voor het vermogen los te laten. Die houding komt van pas in opdrachten. Als EMC-ers lopen we een eindje met de klant op. Soms kan je samen grote stappen zetten, soms is een kleine stap al heel wat. Na de afronding van een opdracht, loopt mijn klant en zijn systeem – om met Hellinger te spreken – alleen verder. Welk type leiderschap hebben bedrijven, heeft de politiek op dit moment nodig? Dreigend leiderschap à la Thatcher? Nee, dat gaat bedrijven die voor een crisis of kans staan, niet verder helpen. Verbindend, transparant, stevig en androgyn leiderschap wel!

Nieuwsgierig naar mijn televisieoptreden. Bekijk de aflevering ‘Man bijt hond’ van dinsdag 9 april.

EMC
EMC

1 Comment

  1. Avatar Leontine schreef:

    Wat een leuke blog! Hele geinige link die ik ga onthouden.

    De dreigende damestas! Thatcher ten voete uit!

    Vanaf nu ga ik op tassen van leiders letten.