Maas Leerfabrieken

Henk Maas

De visie van Henk Maas

Er is een grote groep leerlingen in met name het VMBO en MBO die moeite hebben met het volgen van regulier onderwijs. De aangeboden lesstof wordt niet boeiend gevonden of niet echt begrepen. Hierdoor maken onnodig veel leerlingen hun opleiding niet af of stromen zij uit naar de arbeidsmarkt zonder de juiste competenties.

Een goed alternatief voor regulier onderwijs is onderwijs volgens de omgekeerde leerweg. Van de handen naar het hoofd of wel leren door doen. Een omgekeerde leerweg begint bij het werken in de praktijk. Vanuit een duidelijke taak ontstaan de vragen bij de uitvoering van werkzaamheden namelijk vanzelf. En juist die leervragen zijn nodig om open te staan voor nieuwe kennis. Deze kennis moet persoonsgebonden en naar behoefte aangeboden kunnen worden.

In de huidige situatie zien wij een te grote afstand ontstaan tussen de klassikaal geboden theorie op school en de individuele praktijkervaringen in stagebedrijven. Deze kloof willen wij overbruggen in leerfabrieken. Een leerfabriek biedt leerlingen de kans te leren door te werken in een levensecht bedrijf, zoals je die op scholen niet zo snel tegenkomt. Maar er is ook verschil met stagelopen in het bedrijfsleven, want het is tegelijkertijd een leeromgeving: de productie kan worden stilgelegd, vertraagd en inzichtelijk gemaakt. Er is tijd voor uitleg, reflectie en theorie, aan de hand van wat er voor je ogen gebeurt, real-time. De productie ligt daarmee op een lager niveau dan in het echte bedrijfsleven, maar de producten zijn van dezelfde kwaliteit. Je zou kunnen zeggen dat de focus niet zozeer op arbeidsproductiviteit ligt maar op vakmanschap.

Leerfabrieken

Maas Leerfabrieken is een projectorganisatie die opereert op het snijvlak van bedrijfsleven en onderwijs. Ze richten zich op verbetering van de instroom van beroepskrachten op de arbeidsmarkt. Voor dit doel worden regionale bedrijven opgericht met marktconforme producten. Alle functies in deze bedrijven worden uitgevoerd door leerlingen en studenten op VMBO, MBO en HBO niveau. Dit concept heet de omgekeerde leerweg ofwel: leren door doen! Inmiddels is een eerste bedrijf “Sapfabriek” gerealiseerd in Ede. Daarnaast lopen verschillende nieuwe initiatieven.

De Sapfabriek als schoolvoorbeeld

Leerbedrijf wil meer leerlingen beter klaarstomen voor de arbeidsmarkt. De krapte op de arbeidsmarkt vraagt om nieuwe leervormen. Onderwijs en bedrijfsleven moeten volgens Human Capital Roadmap Food & Nutrition beter en meer samenwerken. In de Sapfabriek te Ede begeleiden werkmeesters uit het bedrijfsleven, samen met leermeesters uit het onderwijs, leerlingen. Een voedingsmiddelenbedrijf door en voor scholieren.

Meer over Leerfabrieken.

EMC
EMC

2 Comments

 1. Avatar Gerard H.A.A. de Bie schreef:

  Ik vind dit een zeer goed inzicht en idee dat wat mij betreft al zeker een halve eeuw eerder had mogen en had kunnen plaatsvinden.
  Persoonlijk heb ik dit in het klein ondervonden toen ik nog op de lagere school zat.
  We kregen op een gegeven moment de zgn. ‘breuken’ ( 1/4 + 1/2-1/3).
  De onderwijzer legde het wel uit en toch kreeg ik het niet onder de knie, het bleef bij onvoldoende (4) of net voldoende (6-).
  Mijn vader was bakker en op een dag, tussen schooltijd op de middag liep ik de bakkerij weer eens in en vroeg m’n vader aan me hoe het ging op school. Ik begon meteen over wat me het meeste dwarszat ‘ de breuken’. Mijn vader keek me aan en zei ” maar jongen zo moeilijk is dat niet!” . Toevallig lagen er op de werkbank afgewogen stukken deeg, voor broden, opgebold onder meelzakken om te laten rijzen ( 1ste rijs). Hij nam een gerezen bol er onder uit sloeg die plat tot een cirkel en stak er een kwart uit en nog een kwart, pakte er nog een bol bij die hij plat sloeg en stak er 1/3 uit etc. Ineens zag ik het voor me en had het. in praktijk, doorzien.
  De Meester snapte er niets van ; allemaal negen-en-half & tienen voor rekenen.
  Zulke uitleg mis ik nu nog regelmatig als men weer eens veel woorden gebruikt, terwijl het met enkele simpele tekeningen veel duidelijker en sneller kan.

  • Avatar groart schreef:

   Gerard: Mooi verhaal over het snijden van de bollen van je vader in derden en kwarten. Verschillende breuken optellen en aftrekken lukt niet op deze manier. Dus dit (praktijk) inzicht snap ik niet.