Maas Leerfabrieken

Henk Maas

De visie van Henk Maas

Er is een grote groep leerlingen in met name het VMBO en MBO die moeite hebben met het volgen van regulier onderwijs. De aangeboden lesstof wordt niet boeiend gevonden of niet echt begrepen. Hierdoor maken onnodig veel leerlingen hun opleiding niet af of stromen zij uit naar de arbeidsmarkt zonder de juiste competenties.

Een goed alternatief voor regulier onderwijs is onderwijs volgens de omgekeerde leerweg. Van de handen naar het hoofd of wel leren door doen. Een omgekeerde leerweg begint bij het werken in de praktijk. Vanuit een duidelijke taak ontstaan de vragen bij de uitvoering van werkzaamheden namelijk vanzelf. En juist die leervragen zijn nodig om open te staan voor nieuwe kennis. Deze kennis moet persoonsgebonden en naar behoefte aangeboden kunnen worden.

In de huidige situatie zien wij een te grote afstand ontstaan tussen de klassikaal geboden theorie op school en de individuele praktijkervaringen in stagebedrijven. Deze kloof willen wij overbruggen in leerfabrieken. Een leerfabriek biedt leerlingen de kans te leren door te werken in een levensecht bedrijf, zoals je die op scholen niet zo snel tegenkomt. Maar er is ook verschil met stagelopen in het bedrijfsleven, want het is tegelijkertijd een leeromgeving: de productie kan worden stilgelegd, vertraagd en inzichtelijk gemaakt. Er is tijd voor uitleg, reflectie en theorie, aan de hand van wat er voor je ogen gebeurt, real-time. De productie ligt daarmee op een lager niveau dan in het echte bedrijfsleven, maar de producten zijn van dezelfde kwaliteit. Je zou kunnen zeggen dat de focus niet zozeer op arbeidsproductiviteit ligt maar op vakmanschap.

Leerfabrieken

Maas Leerfabrieken is een projectorganisatie die opereert op het snijvlak van bedrijfsleven en onderwijs. Ze richten zich op verbetering van de instroom van beroepskrachten op de arbeidsmarkt. Voor dit doel worden regionale bedrijven opgericht met marktconforme producten. Alle functies in deze bedrijven worden uitgevoerd door leerlingen en studenten op VMBO, MBO en HBO niveau. Dit concept heet de omgekeerde leerweg ofwel: leren door doen! Inmiddels is een eerste bedrijf “Sapfabriek” gerealiseerd in Ede. Daarnaast lopen verschillende nieuwe initiatieven.

De Sapfabriek als schoolvoorbeeld

Leerbedrijf wil meer leerlingen beter klaarstomen voor de arbeidsmarkt. De krapte op de arbeidsmarkt vraagt om nieuwe leervormen. Onderwijs en bedrijfsleven moeten volgens Human Capital Roadmap Food & Nutrition beter en meer samenwerken. In de Sapfabriek te Ede begeleiden werkmeesters uit het bedrijfsleven, samen met leermeesters uit het onderwijs, leerlingen. Een voedingsmiddelenbedrijf door en voor scholieren.

Meer over Leerfabrieken.

EMC
EMC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.