Lespakketten voor voedselbank

Kinderen leren op een speelse manier over de voedselbank

De voedselbank is helaas een bekend begrip in Nederland. De behoefte aan voedselbanken is er nog altijd en daarom van groot belang dat deze organisatie onder de aandacht blijft.

Meestal ontwikkelen we lesprogramma’s voor werkend Nederland. Maar in dit geval richtten wij ons op schoolgaande kinderen. Annemiek van Kaam ontwerpt en ontwikkelt vaak leertrajecten. Met haar achtergrond in de psychologie ontwikkelde ze samen met de voedselbank een lespakket voor tien- tot twaalfjarigen. Espérance Blaauw voegde hier haar creatieve blik aan toe. In het lespakket staat de belevingswereld van kinderen uit groep 7 en 8 centraal. Naast praktische informatie over de voedselbank komt bijvoorbeeld ook het moeilijk bespreekbare onderwerp ‘armoede’ aan bod. Het lespakket is een werkboek voor de leerlingen en een handleiding voor de leerkracht.

Meerdere zintuigen worden aangesproken
Armoede is nog steeds een groot taboe in Nederland. Kinderen uit gezinnen die weinig te besteden hebben, praten weinig over de armoede. De rode draad in het lesmateriaal is het verhaal van Eva, een meisje dat samen met haar moeder een beroep doet op de voedselbank. In het werkboek spreken we verschillende zintuigen aan. De kinderen werken meerdere thema’s in groepjes uit en maken onder meer mindmaps en collages, interviewen gezinsleden en de plaatselijke supermarkten, maken filmpjes en spellen en koken gerechten.
Benieuwd geworden? Het lespakket is op te vragen via voedeselbanken.nl