De Kleuter als CEO! Is leiderschap te leren?

Een paar weken geleden keek ik naar het programma Het geheime leven van 4-jarigen. Hierin filmen ze de groepsprocessen bij kleuters op een kinderdagverblijf.

De onbevangen jongelingen krijgen opdrachten waarin leiderschap een thema is. De peuters denken helemaal niet na over leiderschap. Het is natuurlijk gedrag. Leiding nemen, initiatief nemen, keuzes maken, invloedrijk zijn, je zin krijgen of niet, je ziet het allemaal gebeuren. De leidende kleuter neemt van nature leiderschap, krijgt acceptatie en andere kinderen volgen moeiteloos.

Roparun
Een jaar geleden nam ik het initiatief om met vrienden de Roparun te lopen. Dit jaar liepen we de 570 kilometer van Hamburg naar Rotterdam. We stelden de ambitie om 50.000,- euro in te zamelen. We wilden een event beleven waar we het over vijf jaar nog over hebben. Met een team van 25 man hebben we het geld bij elkaar gekregen én onze 52 urige reis goed voorbereid. Een routeteam, catering, buschauffeurs, meefietsers en de hardlopers trainden zich helemaal suf. Al met al een groot project. Alles wat we deden lukte. Het lukte ons om mensen te inspireren te verbinden, we organiseerden, kregen geld bij elkaar, iedereen nam initiatief, en als iets even niet lukte, was er iemand anders die het van nature overneemt. Is er een leider? Niet of nauwelijks…. Ieder nam eigen verantwoordelijkheid, iedereen was gemotiveerd, nam leiding waar nodig en volgde de rest.

De rol van leidinggevenden
Omdat het onderdeel is van mijn vak, maak ik groepsprocessen bewust mee. Ook bij klanten  valt me op dat leidinggevenden stoeien in hun rol; vragen die ze stellen gaan over: mag dit wel, kan ik dit wel, moet ik sturen of motiveren? Moet ik voordoen of laten? Moet ik input- of outputgericht leiding geven, durf ik los te laten, hoe krijg ik mijn team gemotiveerd? De kleuter uit de eerste alinea stelt deze vraag nooit aan zichzelf.  Opmerkelijk toch?

Beter leiderschap
Op dit moment hebben we in de wereld van leren en ontwikkelen onze mond vol over zelfsturende teams, authentiek leiderschap, vitaal leiderschap, agile leiderschap, leidinggeven aan verschillende generaties, enzovoort. Deze modetrends zorgen voor inzichten, veranderingen, onderzoek en leidt uiteindelijk naar beter leiderschap; tenminste dat beloven we als bureaus.

Waardevol of niet?
Maar is dit ook echt zo? Zijn deze leerprogramma’s het geld waard? Wanneer heb jij een leerinterventie gehad waarvan je dacht: ‘Dit heeft mij echt zoveel inzicht gegeven dat ik echt een betere leider ben geworden. Het lukt mij nu wel om het team in de flow te krijgen, nu lukt het wél om de teamresultaten te halen, nu durf ik echt achter mijn keuzes te staan, nu doorleef ik mijn visie, enz.’  Op die punten ben ik kritisch over de waarde van leiderschapsprogramma’s. Ik weet dat wij als leiders behoefte hebben aan verbetering; al dan niet gestuurd door de directie. Dat we daarin zoeken naar ander gedrag, een ander model, inzichten om te versnellen, een betere kwaliteit te realiseren, enz. Wanneer zijn leiderschapsprogramma’s dan wel waardevol? In de steeds veranderende context en de behoefte om continu te verbeteren moeten we leiders begeleiden in hoe om te gaan met veranderingen en verbeteringen.

Waar leren we van?
Ten eerste is het van belang om te begeleiden op de werkvloer, want daar gebeuren de veranderingen en is een verbeterd resultaat te halen. Ten tweede moeten leiders terug naar hun eigen leiderschapstalent. Het talent wat ze inzette als kleuter. Daarin demonstreerde ze authenticiteit, toonde ze moed en zelfvertrouwen. Ten derde moeten we veel meer aandacht hebben voor motivatie. Hoe kan het dat in het Roparunteam alles moeiteloos gaat met een waanzinnig resultaat en dit in werkteams veel lastiger is? Mijn conclusie; dit heeft alles te maken met motivatie om daadwerkelijk een fantastisch resultaat met elkaar neer te zetten. Of moeten we helemaal stoppen met leiderschapsprogramma’s? Maar dan wil ik kleuters in de top. En zelfs een kleuter als CEO! Wil je meer weten over onze leiderschapsprogramma’s? Neem dan eens contact met mij op via paartsen@emcperformance.nl.