‘Ik heb gelijk, maar ik krijg het niet.’

Ik loop mee met Jan, teamleider bij een groot High techbedrijf. Jan werkt in de grote opslagafdeling en heeft ruim 40 man onder zich. Jan is van de ‘korte klap’, hij heeft veel ervaring, maar is soms te direct in zijn communicatie. Hierdoor gaat de ontvanger met zijn hakken in het zand, waardoor de boodschap niet overkomt. ‘Weet je wat het is Hans?’ zegt Jan. ‘Ik heb wel gelijk, maar ik krijg het niet! Wil jij eens op de werkvloer meelopen, observeren en reageren? Spaar me niet!’ In mijn rol als schaduwcoach loop ik met Jan mee en geef ik hem direct feedback, zoals: ‘Jan, probeer eerst tot drie te tellen voordat je reageert, kijk je gesprekspartner aan en zorg dat de ander je boodschap herhaalt. Dan check je of hij of zij het begrijpt.’ Daarnaast help ik Jan bij het voorbereiden van een teambijeenkomst. Met elkaar stellen we een agenda op en ben ik tijdens de meeting aanwezig. Mijn terugkoppeling volgt achteraf. 

Performance
Deze vorm van begeleiden valt bij ons onder de term performance coaching. Een vorm die wij inzetten om de performance van de mensen en daarmee de organisatie te verbeteren. Bijna al onze opdrachten hebben te maken met de verbetering van de performance van medewerkers. Een essentieel onderdeel hieruit is coachen op de werkvloer. Een goede performance coach kan een analyse maken die inzicht geeft in de vraag: ‘wat is er aan de hand? En is in staat om de juiste interventies in te zetten. 

Meer weten over het verbeteren van performance? Of wil je met ons in contact komen? Mail hprinsen@emcperformance.nl | lees meer…