Hogeschool Windesheim

Windesheim klant

De Hogeschool Windesheim wil zich meer en blijvend profileren op de 3 O’s: Onderwijs, Ondernemen en Onderzoek. Bij docenten riep dit praktische vragen op zoals: ‘Wat betekent dit voor mij als docent?’, Ondernemen in het onderwijs, hoe doe ik dat?’ en ‘Hoe staat het met mijn ondernemendheid?’ Reden voor Windesheim om de volgende vraag aan EMC te stellen:

‘Ondersteun ons bij het ontwerpen, ontwikkelen en uitvoeren van een training ‘Ondernemen doe je zo’, om zo met onze docenten toe te werken naar een basishouding ondernemen in het onderwijs’.

Onze aanpak

Via verschillende stappen zijn we met deze vraag aan de slag gegaan. Samen met Windesheim hebben we door middel van een participatief gesprek hun visie op onderwijs, ondernemen en onderzoek onderzocht. Vragen die we hierbij stelden waren ‘Hoe ondernemend is Windesheim?’ en ‘Welke initiatieven worden al ondernomen?’ Deze stap heeft Windesheim zelf verdiept door vervolgens met docenten te kijken naar hun werkpraktijk. Daarna hebben we de training ontworpen. Belangrijke onderdelen van het ontwerp waren:

  • Uitvoering van de werkvormen op de werkvloer
  • Collectieve workshops met klanten voor ervaringsdeling en intervisie
  • Begeleiding in het werk door een buddy-systeem

Zowel tijdens de collectieve workshops als in het werk monitorden we samen met de docenten hun voortgang. Twee maanden na afloop van de training is nogmaals geëvalueerd.

Resultaat

De training zorgde ervoor dat docenten in eigen verantwoordelijkheid hun ondernemend vermogen onderzochten. Docenten hadden na afloop van de training hun netwerk aanzienlijk vergroot.

Na afloop evalueerde een deelnemer het traject als volgt: Ik ben door deze cursus zeker aan het denken gezet, ik zie meer mogelijkheden om te ondernemen op dit moment. Ik heb dus geleerd om kansen te zien!

Linda Hendriksen, opleidingskundig adviseur Hogeschool Windesheim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.