Hoe bereik je samen met je team wél je doel?

Zet een performance coach in.

‘We doen elke dag aan topsport, maar we trainen te weinig’, zei een van mijn cursisten in een laatste leiderschapstraining. In deze tijd denk ik dan gelijk aan Erik ten Hag, de Ajax-coach.

Succes is maakbaar

Zijn visie op teamwork in combinatie met bescheidenheid en prestatiegerichtheid inspireert mij. Hij zegt dat succes voor een groot deel maakbaar is door mensen in hun kracht te zetten en het succes wat dit opbrengt te delen.Hij denkt na over elke volgende stap, elk volgend doel dat hij wil halen. Ten Hag is voor mij een voorbeeld zoals het ook in de dagelijkse business hoort te gaan.

Collegialiteit stimuleert performance

De collegialiteit binnen organisaties is belangrijk om de performance van de mensen te optimaliseren. Wil je beter worden in wat je doet? Weet je niet hoe die nieuwe digitale programma’s werken? Vraag om hulp! Neem verantwoordelijkheid over de lol die je hebt in je eigen werk. Het antwoord zit in ieder geval niet altijd in het volgen van een training of cursus. Geary Rummler zegt hierover: “Learning and development has become a solution in search of a problem”. Oftewel: er wordt snel in de reflex geschoten: er is een probleem, laten we een cursus of training bedenken.

Wat is er aan de hand?

Maar misschien is er wel iets anders aan de hand? Misschien zijn er motivatieproblemen, werken de technische tools niet goed en zijn er mensen onvoldoende voorbereid op veranderende werkomstandigheden? Laten we wat meer oplossen naar het voorbeeld van Ten Hag. Een goede performance coach, een leidinggevende; een leercoach, mentor, of business improver. Geef het een naam, het kan de juiste hefboom zijn. 

De performance coach

De performance coach kan de leidinggevende zelf zijn, maar ook een interne of externe professional die met zijn ervaring en kennis collega’s verder helpt in de praktijk. Een Performance coach hoeft niet perse het kaliber van Erik ten Hag te hebben, maar het is wel iemand met visie, ervaring, vaardigheden en gericht op prestaties en teamwork.

Meer weten over de performance coach? Neem contact op met Hans Prinsen via hprinsen@emcperformance.nl