Online tools

Online tools: goede voorbereiding leidt tot goede implementatie

Of het nu gaat om online tools ten behoeve van performance support of om allerhande apps, een correcte en snelle technische implementatie is van belang. Ik zie vooral dat dit bij grote bedrijven beter kan.

‘Voorbereiding is het halve werk’ klinkt cliché, maar blijft waar. Als opleidingskundige ben ik altijd betrokken bij het ontwerpen en ontwikkelen van leertrajecten. Bij het ontwerp worden vaak keuzes gemaakt voor online tools die passen in een leertraject. Er zijn heel veel online ‘leerinterventies’ beschikbaar en dit aanbod groeit alleen maar. De reden dat deze leermogelijkheden zo populair zijn, is enerzijds omdat we door de combinatie van wetenschap en techniek meer in de individuele leerbehoefte voorzien (denk aan apps met algoritmes om kennis bij te houden) en anderzijds omdat er veel gemak zit aan online tools (denk aan het opslaan van individuele en groepsdata).

Past het technisch ontwerp binnen je organisatie?
Kijk vooraf of online tools passen in het ontwerp van een opleiding. En belangrijker nog, is het uitvoerbaar? Kunnen de benodigde technische koppelingen gemaakt worden? Hoe zit het met het privacybeleid in je organisatie? Ik heb wel eens meegemaakt dat er een meerjarig leertraject was ingekocht, met daarin een 360 graden feedback test. Deze test moest ingevuld worden via hun systeem. Dit betekende dat een derde partij e-mailadressen en persoonsinformatie nodig had. Tijdens het inkooptraject had niemand hier rekening mee gehouden. Tot iemand erachter kwam dat het niet conform het privacy beleid van de organisatie was. Een dag voordat de e-mail met de test eruit ging, bleek de test niet gebruikt te mogen worden. Jammer voor de uitvoerder, maar vooral voor de ‘lerende’, er ontbreekt ineens een leerinterventie in het leerproces.

Tips bij implementatie:
 Zorg dat je bij het ontwerp al weet wat in ieder geval ‘niet’ kan.
 Check als inkoper het privacybeleid van je organisatie.
 Overleg met je ICT afdeling of de betreffende koppeling gemaakt kan worden.
 Kijk wat er al in huis is en zet vaker in op ‘hergebruik’.

‘Hou er rekening mee dat de informatie bij grote organisaties nogal verspreid is.’

Je hoeft niet altijd nieuwe producten te kopen
Het meest belangrijk is dat je als projectmanager volledig op de hoogte bent van de interne regels omtrent de technische mogelijkheden. Zorg dat je weet welke systemen, tools en apps er zijn en hoe je deze kunt inzetten. Je hoeft niet altijd nieuwe producten te kopen en weer de hele route van PIA’s door te lopen. Daarnaast is het nuttig de juiste mensen te benaderen en vanuit meerdere hoeken informatie te krijgen. Hou er rekening mee dat de informatie bij grote organisaties nogal verspreid is.
‘Daar mag een lerende nooit de dupe van zijn.’

Dat je zorgvuldig te werk gaat en tijd steekt in het verzamelen van de juiste informatie loont uiteindelijk.
Het werkt efficiënter en volgens plan om alle puzzelstukjes bij elkaar te vinden. Met name omdat het zo veel tijd, geld en moeite kost als blijkt dat iets niet kan. Als projectmanager is het mijn taak om juist advies te geven en een oplossing te bieden. Het ontbreken van een deel van een opleiding of leertraject doet afbreuk aan het geheel. Daar mag een lerende nooit de dupe van zijn. Als je ziet hoe een online tool volledig past binnen een ontwerp en goed geïmplementeerd is, heeft het zin gehad. Dat is mooi en weet ik dat ik mijn werk goed gedaan heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.