Fundament als succes van iedere projectaanpak

In deze bijzondere tijd ga ik veel meer terug naar de basis. Simpele routines en structuren bieden mij nou eenmaal houvast. Om mijn creativiteit de vrije loop te laten en om te kunnen innoveren heb ik een fundament en een degelijke basis nodig. In mijn projectaanpak maak ik daarom graag gebruik van het ADDIE-model. Hieronder beschrijf ik kort waar ADDIE voor staat en waarom ik deze aanpak steeds meer waardeer. 

Wat is ADDIE ook alweer? ADDIE bestaat uit de fasen Analyse – Design – Development – Implementation – Evaluation. Elke fase eindigt met een tussenproduct dat je voorlegt aan de opdrachtgever: ‘is dit de koers die ons voor ogen staat?’. In de volgende fase borduur je voort op het resultaat van de vorige fase, al dan niet bijgesteld in overleg met je opdrachtgever. Tijdens het project bewaak je belangrijke aspecten als kwaliteit, tijd en budget, door te plannen, te briefen en te monitoren. Bij deze manier van werken ga je van een grove vraag naar een concreet product. ADDIE wordt als standaardmodel aangeduid omdat het, in welke vorm dan ook, terug te vinden is in vrijwel alle hedendaagse ontwerpmodellen. Omdat je in een rechte lijn op het eindresultaat afgaat spreken we ook van een ‘watervalmethode’. 

Combineer projectaanpakken
Een van de redenen waarom ik ADDIE zo fijn vind, is omdat het een kader geeft dat ik zelf mag inkleuren. Voor mijn fundament gebruik ik ADDIE en daarnaast kies ik nog een of meer andere methodes om de verschillende fasen uit te diepen en mijn project te monitoren. Afhankelijk van de opdracht maak ik voor de analysefase graag gebruik van de modellen Rummler en de Critical Incidents. Met het Effectmetingsplan bereid ik mij voor op de evaluatiefase. Om belanghebbenden te betrekken, werk ik met reviews en retrospectives. Methodes die binnen Scrum gebruikt worden om de voortgang van projecten te bespreken en bij te sturen. Met ADDIE als basis is het voor zowel de opdrachtgever als voor het projectteam duidelijk welke stappen we zetten om tot het eindresultaat te komen. Ik merk dat ADDIE in combinatie met andere methodes een houvast biedt in een tijd waarin we ook op afstand maatwerk willen leveren aan onze klant.

Begin bij het begin
Begin altijd bij het begin, oftewel denk na welke methode het beste past om je doelen te bereiken. Dit kan ADDIE zijn, maar kan ook een andere projectaanpak zijn. Hoewel ADDIE in veel onderwijskundige projecten passend is, is het belangrijk om vooraf na te denken over de aanpak. In mijn huidige project past ADDIE goed; de vraag is namelijk om een opleiding te ontwerpen voor personen die starten in hun functie. Het gewenste eindproduct is een opleiding waarvan de wensen en eisen voor de opleiding al aardig in beeld zijn. Wil de opdrachtgever tussentijds werkende deelproducten of bestaat de kans dat de eisen aan het eindproduct tussentijds wijzigen? Dan is Scrum een beter passende projectaanpak. Wil je meer weten over welke projectaanpak voor jouw opdracht het meest geschikt is? Bekijk dan onze flyer of neem contact met me op voor een (digitale) kop koffie.

Degelijkheid is niet saai
Hoewel degelijkheid soms als ‘saai’ wordt gekenmerkt, bewijst ADDIE voor mij het tegendeel. Het is niet saai om ADDIE als fundament te gebruiken. Het biedt voldoende ruimte voor creativiteit en innovatie. Vaker hetzelfde fundament gebruiken is helemaal niet erg, zolang je maar kritisch kijkt naar wat het best passend is bij de opdracht. Een mooi eindresultaat komt alleen tot stand met een goede aanpak, want alleen op een degelijk fundament kun je de mooiste dingen bouwen. Daarom eens een shout out naar het fundament in plaats van naar het eindresultaat: ADDIE wat ben je toch een fijne degelijke projectaanpak!

Heb jij ook een (project)aanpak die je vaak als fundament gebruikt? Die je goed kunt combineren met andere methodes en activiteiten? Ik ben benieuwd, laat het mij weten. 

emcperformance.nl maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met Google Analytics.

Je gaat akkoord met onze cookies als je onze website blijft gebruiken.