‘Finding the sweet spot’: een interventie die echt verschil maakt

coachkaarten

Eén van de leukste dingen in ons vakgebied is het vinden van de sweet spot *, de interventie waarmee je echt een verschil maakt. Dat je iets bedenkt dat echt iets toevoegt, verandert. Iets waardoor mensen met meer plezier en meer zelfvertrouwen hun werk doen. Iets dat mensen beter laat presteren. Ik werk het liefst aan een interventie op de werkvloer in het dagelijks werk, oftewel Performance Support.

Mijn terugblik op Next learning 2016

Marc Rosenberg, de eerste keynote speaker op Next Learning dit jaar, gaf in één slide weer waar je de ‘sweet spot’ moet zoeken. Zo zou je startende mensen meer ondersteunen in hun werk door ze ‘formele kennis’ aan te bieden en een meer ervaren medewerker, de meeste mensen dus, minder training en meer Performance Support. Maar hoeveel organisaties lukt dat? Trainen en coachen zijn duidelijke ‘ tools’ maar wat is Performance Support? Wat zet je dan precies in?

Performance Support is, voor mij, nooit een antwoord op een vraag. Performance Support is de beginvraag. Het antwoord is nog onontdekt terrein. Vanuit de 70:20:10 gedachte wil ik mensen faciliteren om hun werk met (nog) meer plezier en zelfvertrouwen te doen. Een interventie moet een ruimte creëren waarin mensen zich uitgedaagd en ondersteund voelen om iets nieuws te doen.

Om die ruimte te ontdekken ga ik op een soort van expeditie. Op expeditie naar de ‘sweet spot’, de magische interventie waarvan je van te voren niet altijd zeker weet of het gaat werken. En dat begint bij mij met de waarom vraag. Waarom gaan we op expeditie? Wat is het echte doel? Past een expeditie daarbij of kunnen we beter direct een ‘all inclusieve’ boeken? Als je op expeditie gaat weet je niet altijd wat je tegenkomt… Een expeditie vraagt nieuwsgierigheid, oprechte interesse in een (vak)gebied, met open blik durven zoeken naar de beste of nieuwe route en samen dingen durven uitproberen. En dat is niet altijd te vatten in een offerte.

Een expeditie vraagt moed en lef. De moed om iets nieuws te proberen waarvan je niet kunt garanderen dat het werkt. Het lef van de organisaties die graag snel een zeker antwoord willen hebben op hun vraag. De moed om zekerheden los te laten en samen iets nieuws durven te bedenken en te proberen. Lef om dingen te laten mislukken om te ontdekken wat wel werkt.

Durf jij het avontuur van een expeditie met ons aan? Neem eens contact met ons op.

Espérance

P.S. Nieuwsgierig naar hoe ik op expeditie ga? Bekijk de presentatie van mijn workshop op Next Learning.

De hele presentatie van Marc Rosenberg kun je hier bekijken.

* Mijn ’sweet spot’? Een set van 20 TalentCards met werkvormen die alle managers van een multinational ondersteunen bij het voeren van hun eerste Talent Dialogen met medewerkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial