Mentale-kracht

Motivatie, spanningsregulatie, concentratie & zelfvertrouwen. Vier vinkjes en Ta-da, daar is het: Mentale Kracht. De superkracht waar ik de wereld mee ga veroveren!

Tja, was het maar zo simpel. We weten allemaal hoe het voelt als we één of twee, of drie vinkjes even niet kunnen zetten. Rico Schuijers, sportpsycholoog, noemde tijdens onze Inspire over Mentale Kracht de term handelingsfouten. Daaraan kun je herkennen of je het mentaal, op het moment waarop de prestatie geleverd moet worden, het ook kan laten zien. Gebeurt het dan niet, ben je te laat, te vroeg of haal je er niet uit wat er in zit… Dan zijn dat signalen dat je ‘niet in je kracht staat’. Ik weet het, deze uitdrukking komt rechtstreeks uit het ‘jeukwoorden overzicht’ van Japke d. Bouma, (prachtige column in het NRC) maar iets mooiers kan ik er nu even niet voor verzinnen.

Ik herken bij mezelf alle signalen als ik het mentaal niet voor elkaar krijg. Ik weet welke van de vier het zwakst is, zelfs in een oplopende volgorde. En, ik weet ook dat ik dan niet zo makkelijk in de groei mindset van Dweck kan stappen en nieuwe dingen kan/wil leren. Voor ons vak, voor het effect van de leeroplossingen die wij bedenken, zou de waarde van de Mentale Kracht een stevige variabele kunnen zijn als het gaat om zichtbaar resultaat. Zou grip op je Mentale Kracht een soort basismodule moeten zijn voor onze leerinterventies van start gaan? In vijf dagdelen leer je grip te krijgen op je eigen Mentale Kracht. En dat is geen loze belofte als je kijkt naar de resultaten die Rico de afgelopen jaren heeft bereikt. Deze Inspire heeft mij hier in elk geval nieuwsgierig naar gemaakt.

Dus, wie gaat ermee op expeditie? Dan gaan we samen op onderzoek uit hoe we de waarde van Mentale Kracht kunnen omzetten in zichtbaar ander gedrag op de werkvloer. Neem gerust contact met mij op.

En voor de mensen die nieuwsgierig zijn of Rico ooit heeft nagedacht over het debacle van het Nederlands Elftal richting het EK? Hierbij het antwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.