WHIDA vraag

De afgelopen twee dagen heb ik samen met een EMC-collega een groep managers begeleid. Geheel onwennig kwamen ze afgelopen maandag binnen. Het duurde even voordat iemand het woord nam en de gesprekken in tweetallen waren wat geforceerd. Halverwege de dag liet ik vallen dat ze een buddy moesten kiezen voor de komende acht maanden. Omdat dit ook nog een 70:20:10 traject is, is die buddy best belangrijk. Het moet natuurlijk wel klikken als je bij elkaar wil kijken en ook het ruilen van werkplek behoort tot de mogelijkheden. Bijna direct gaf de groep aan geen keuze te kunnen maken. Mijn collega en ik keken elkaar aan en dachten hetzelfde: ‘Komt dit goed, ontstaat er straks vertrouwen tussen managers’?

Gel in de groep

En nu, aan het einde van de tweede dag kunnen we constateren dat het goed is gekomen. Er is gel in de groep ontstaan: samenhang en vertrouwen. En er zijn buddy’s gevormd, twee- en drietallen waar we het volste vertrouwen in hebben.

Hoe hebben we dat nu aangepakt? Voor het ontstaan van vertrouwen hebben we een aantal instrumenten gebruikt. Het gaat om:

  • Uitzoeken wie je bent en waar je vandaan komt
    We doen dat met behulp van ‘de ouderlijk nest oefening’: tekenen hoe je familie er uitziet, hoe de sociale verbanden zijn en welk effect dit op jou heeft.
  • Mantra
    Welke lessen heb je geleerd en pas je nog steeds toe in je leiderschap? Soms gaat het hier om lessen uit je verleden. Belangrijk is dan om ook de stap te maken naar de toekomst: welk mantra wil je dat je medewerkers van jou meekrijgen?
  • Persoonlijk leiderschap
    Wat betekent leiderschap voor jou en waar sta je over een jaar? Zonder woorden uitbeelden hoe dat er uitziet. Geen woorden omdat het gaat om het creatieve proces.

Vol vertrouwen kijken we nu uit naar de rest van het jaar. Door de gel, het plaksel dat we hebben gemaakt met behulp van de genoemde oefeningen constateerden wij samen met de groep dat we nu echt begonnen zijn, we zijn een groep geworden.

Ook aan de slag met onderling vertrouwen op de werkvloer? Neem contact met ons op voor meer informatie.