Iedere maand valt ‘ie weer bij mij deurmat, de VT-wonen. En elke keer betrap ik mezelf erop dat ik meteen naar de pagina’s met de DIY (oftewel Do-It-Yourself) projecten blader. Want ik ben dol op klusprojecten, vooral diegene waar ik zelf mee aan de slag kan.

Maar waar in klusland de term DIY al lang is ingeburgerd, was ik ‘m in leer- en ontwikkelland nog niet bewust tegengekomen. Tot ik laatst Googelde en stuitte op DIY-learning. De term bezorgde me een grote glimlach. Ik moest namelijk meteen denken aan mijn werkervaringsplek  bij EMC, waar ik naast mijn opdracht (om een aantal leer- en inspiratieruimtes te ontwikkelen voor Moodle) ook aan mijn persoonlijke ontwikkeling klus.

Wat is dat dan,  DIY-Learning?

DIY-Learning kent 5 principes (met dank aan Marcel de Leeuwe):

1)     Neem verantwoordelijkheid voor je leren

2)     Sta ervoor open

3)     Oefen in verschillende (werk)situaties

4)     Zorg voor scaffolding

5)     Reflecteer regelmatig

Eerlijk is eerlijk, de principes van DIY-Learning zijn niet nieuw. Toch ben ik erdoor getriggerd. Omdat ik me bij EMC in een rijke (online) leeromgeving bevind waardoor ik in no-time ontzettend veel leer. Maar vooral omdat ik de DIY-principes zie als gereedschap voor mijn eigen ‘ontwikkelings-klusproject’ en daarmee ik zelf bepaal wat en hoe ik leer.


Verschilt DIY-Learning dan zoveel met hoe ik vroeger leerde?

Ja, echt wel! Een aantal jaar geleden zou ik lekker in mijn comfortzone blijven hangen en kiezen voor ‘voorgeprogrammeerde’ workshops of trainingen. Nu kies ik steeds meer voor persoonlijk leren, haal ik mijn kennis overal vandaan en verdiep dit in interactie met anderen. Oftwel, personalisation, knowledge pull en participation (3P-model Chattie) spelen een steeds grotere rol in mijn leerproces. Link naar model.

Tips voor DIY-learning

Laat het nou juist de combinatie tussen DIY-Learning en de 3P’s zijn die ik heel interessant vind. En die me ontzettend nieuwsgierig maakt naar andere manieren om leren vorm te kunnen geven. Ik ben dus op ontdekkingsreis gegaan en wil wat tips met je delen:

  • Kies een manier van DIY-learning die tegemoet komt aan jouw ‘sense of urgency’ om te ontwikkelen. Of je nou twittert, iemand interviewt of een video maakt, zolang het bij je past is het prima.
  • Laat je perfectionisme los, dat kan namelijk de snelheid van je leerproces belemmeren
  • Er zijn veel slimme online tools die DIY-learning kunnen ondersteunen. Neem hier eens een kijkje om te zien of er iets voor je bij zit.

En last but not least een mooie quote van Arianna Huffington, die een collega met me deelde:
Don’t start the day by what the world wants to tell you, start it by thinking about what you want to create.

Hoe DIY is jouw leren? Ik ben benieuwd!

EMC
EMC