De toolbox van de Performance Coach

Kees is al jarenlang teamleider van een groot productiebedrijf. Helaas werken de machines niet altijd goed, het team is ontevreden en men luistert slecht naar elkaar. Kees ziet zelf in dat een training, workshop of heidag dit probleem niet oplost. Omdat ik vanuit EMC Performance al eerder met hem heb samengewerkt, neemt hij contact met mij op. Hij zegt: ‘ik wil heel graag mijn problemen oplossen. Kunnen jullie me helpen?’

Productie en het warme bad

Hij vertelt dat het aantal foutmeldingen in zijn productie gestegen is. Hij wil een betere performance, minstens zoals voorheen en misschien wel beter. Op de afdeling willen ze dat de machines beter en langer draaien. Het doel is om de productie te verhogen. De sfeer kan beter, het was ooit een heel warm bad waar nieuwe collega’s in terecht kwamen. 

We stellen Kees voor om een traject met een performance coach te starten. Afgesproken wordt dat Kees ondersteund wordt door een interne collega. Martine is techneut, kent het bedrijf en heeft aspiraties om meer met leren en coachen te doen. Martine ondersteunt Kees en tegelijkertijd wordt Martine ondersteund door Daan, een externe performance coach.  

Een van de eerste stappen is: een analyse maken. Martine en Daan doen een quickscan en maken gebruik van bestaande gegevens en vullen dat aan met interviews, gesprekken. Daarbij wordt ook gekeken naar de KPI’s van de afdeling. 

Meester-Gezel

Dan gaan we aan de slag. Op basis van de analyse, de huidige resultaten en de gewenste resultaten bekijkt Daan welke werkvormen hij het beste kan inzetten. De zogeheten Toolbox van Daan bestaat uit een aantal interventies die hij als performance coach inzet. Om tot de juiste interventie te komen gebruikt Daan het model van de Five Moments of Need van B. Mosher. Tijdens dit proces betrekt Daan Martine bij de keuzes die hij maakt. Op deze manier beleeft Martine in een soort “meester-gezel” model het vak van performance coaching.  Tevens wordt Kees regelmatig bijgepraat en begeleid in het ophalen en interpreteren van de juiste KPI’s. Daarnaast volgt Martine in een aantal kortdurende ‘leersprints’ over hoe zij bepaalde modellen en interventies kan toepassen. De interventies die Daan toepast zijn: 

  • schaduwcoaching, meelopen met Kees en hem directe feedback geven; 
  • het Teamwiel om daarmee de werksfeer en samenwerking te verbeteren; 
  • mastermind om de onderstroom in het team aan te pakken. 

Kees is blij, want hij ziet resultaten en hij zegt zelfs: “Daan, het werkplezier komt weer terug”.

Meer weten over de verschillende werkvormen die wij toepassen? Neem contact op met Hans Prinsen via hprinsen@emcperformance.nl