Sorry, dat is nu eenmaal niet mijn talent…

geen talent

De afgelopen tijd ben ik bezig geweest met het introduceren van de talentdialoog in een organisatie. De talentdialoog maakt onderdeel uit van een continue dialoog: minder formele momenten maar vaker in gesprek met elkaar over performance en talent.

Ik merkte dat medewerkers best wel het belang zien van talentontwikkeling. En er zijn maar weinig leidinggevenden die zeggen dat ze talentontwikkeling niet belangrijk vinden. Maar uit vragen merkte ik op dat leidinggevenden het toch moeilijk vinden om te gaan met zwakkere punten van hun medewerkers. Moet daar dan geen ontwikkeling op plaatsvinden? Je kan toch niet accepteren dat medewerkers zeggen: ‘Sorry, dat is nu eenmaal niet mijn talent?’

Iedereen heeft dingen waar je niet goed in bent. Het zijn de dingen die je uitstelt, dingen die je veel moeite kosten. Ik geloof inderdaad dat het weinig effectief is om juist op die punten ontwikkeling te zoeken. Misschien krijg je ze een beetje beter, maar het vergt veel energie en wanneer de aandacht er niet is verslapt het weer. Dat betekent niet dat je dan ook weg kunt stappen van de verantwoordelijkheid dat dit tekort oplevert. In de werkcontext zal het toch wel eens nodig zijn om dat gedrag te vertonen. De kunst is om wel het effect en het resultaat te zien van dit zwakke punt en daar een oplossing bij te zoeken. Bijvoorbeeld:

  • samenwerken met collega’s die hier wel goed in zijn. Je vult elkaars talenten aan;
  • gebruik tools of instrumenten die het werk vergemakkelijken;
  • maak afspraken met iemand die je aanstuurt, die helpt je werk op tijd af te krijgen.

Bijvoorbeeld: Alex is een professional die moeite heeft met het spreken voor een groep. Hij is goed in de inhoud maar in presentaties kan hij niet boeiend vertellen. Het beoogde resultaat van boeiend vertellen is: een enthousiaste groep toehoorders die tot het einde toe geboeid blijven.

Oplossingen:

  • laat een collega aan het woord;
  • vraag de zaal om vragen te stellen of om ervaringen te delen;
  • vraag een collega om samen het verhaal op te schrijven inclusief levendige voorbeelden;
  • laat een filmpje zien of kies een ander middel om je boodschap te vertellen.

Het is dus niet erg om af en toe taken uit te voeren die niet in je talent liggen, als het maar beperkt is in tijd en als je er maar bij geholpen wordt. Maar maak vooral werk van talent, maak het zichtbaar, creëer ruimte voor talent en zorg ervoor dat deze nog beter ingezet kan worden in de dagelijkse werkpraktijk.

EMC
EMC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.