De optimale samenwerking met millennials

Geschreven door: Ginny Ophorst

Hoe begeleid je als leidinggevende de millenials in je team? Van hard werken heeft nog nooit iemand een burn-out gekregen. Maar van dingen doen die je niet blij maken wel. Waar word jij als manager blij van? Het kan zijn dat de millennials in jouw team van héle andere zaken blij worden.

Millennials zijn getalenteerde medewerkers, en ook de managers ‘van de toekomst’, maar wat hebben ze nú nodig om gemotiveerd aan het werk te zijn en te blijven?

Waarom zijn millennials vatbaar voor een burn-out?

1. Ze zijn hoogst individualistisch opgevoed. Zien zichzelf als ‘de maat der dingen in het leven’. Ze voelen zich verantwoordelijk voor al het geluk en succes in hun leven. Een flinke opgave dus.. Daar tegenover staat dat als iets niet lukt, ze de schuld volledig op zich nemen.

2. De tijd tussen pubertijd en ‘zich volwassen voelen’, is langer geworden. Ze beginnen later aan een vaste baan, een (koop)huis en een gezin. Er is dus een langere periode waarin ze al wel zelfstandig zijn, maar tegelijk nog volop in ontwikkeling. Desondanks willen ze wél alles bereikt hebben voor hun dertigste- een extreem hoog verwachtingspatroon. Dit leidt vanzelf tot stress.

3. Millennials kijken naar elkaar om te bepalen hoe succesvol ze zijn in het leven. Het beeld op social media is alleen veel optimistischer dan de werkelijkheid. Er wordt zo een onrealistisch hoog verwachtingspatroon gecreëerd.

4. De kansen op de arbeidsmarkt zijn tegenwoordig kleiner dan tijdens de opvoeding van de millennial, waardoor ze – bij het betreden van de arbeidsmarkt- genoodzaakt zijn om hun eisen en wensen naar beneden bij te stellen. Dit kan zorgen voor teleurstelling en gevoel van falen.

5. Millennials hebben hoge eisen van zichzelf. Want ze hebben gehoord: als jij maar je best doet, kun je alles worden wat je wilt. Maar dat is niet de realiteit. Het ergste wat een millennial kan overkomen is falen, vooral ten opzichte van zijn/haar eigen verwachtingen. Het gevolg: stress.
(bron: AD okt. 2017)

Talenten binden & boeien

Geef jij leiding aan millennials en zie je dat ze worstelen? Wij nemen je graag mee in de wereld van de young professionals in ons 5-stappenmodel. Dankzij deze formule krijg je als leidinggevende meer kennis, meer tips en meer handvatten voor de  korte en langere termijn om je jonge talenten te binden en boeien.

Het vijfstappenmodel is ontwikkeld door: Hans Prinsen, Laurens van der Drift en Ginny Ophorst. Meer weten? Neem contact met ons op via emc@emcperformance.nl.

EMC
EMC