De juiste focus en in de flow dankzij Scrum

‘Tweemaal zoveel doen in de helft van de tijd en deadlines halen wordt weer normaal.’
Deze stellige beweringen vind je op de cover van het boek over Scrum van Jeff Sutherland, 2014. Wat maakt het dat de grondlegger van Scrum en schrijver van dit boek deze beloftes durft te doen? Dit heeft alles te maken met focus.

Wij brengen deze weken een aantal ‘Scrum-feiten’ onder de aandacht. In dit artikel gaan we in op het versnellen van bepaalde processen.

Multitasken
Hoeveel projecten heb jij op je bord? Hoe verdeel jij je tijd over die projecten? Hoeveel duidelijkheid heb je over prioriteiten: is het ene project belangrijker dan het andere, of zijn ze allemaal even belangrijk?
Als je veel ballen in de lucht moet houden, heb je het gevoel dat je goed bent in multitasken. Dat mensen dit kunnen, is in verschillende onderzoeken onderuit gehaald. Een onderzoeksteam van de universiteit van Utah vroeg mensen hoe goed zij konden multitasken en testte vervolgens hoe goed zij dat daadwerkelijk konden (Sanbonmatsu, 2013). Bij mensen die dachten goed te kunnen multitasken, vielen de testresultaten nogal tegen. Sanbonmatsu concludeerde dat we niet multitasken omdat we er goed in zijn, maar omdat we gemakkelijk afgeleid zijn. Prestaties worden nooit beter van multitasken, maar zijn gebaat bij focus en concentratie.

Schakelen
Als je aan veel projecten tegelijk werkt, ben je in feite niet aan het multitasken, maar schakel je keer op keer van het ene project naar het andere. Het schakelen tussen projecten kost tijd en energie. Hoeveel tijd hiermee verloren gaat, zie je in de volgende tabel, gebaseerd op projectteams die software ontwikkelen:

Aantal gelijktijdige projecten  Procent van tijd beschikbaar voor project Verlies door wisselen van context
 1  100% 0%
 2  40%  20%
 3  20%  40%
 4  10%  60%
 5  5%  75%

Uit: Scrum: Tweemaal zoveel doen in de helft van de tijd, Jeff Sutherland, 2014

Scrum + focus = flow
Met Scrum concentreer je je idealiter op één project, waarvoor je met je team tijd reserveert. Elk teamlid committeert zich aan de doelen die behaald moeten worden, en samen ga je ervoor het werk gedaan te krijgen. Projecten die we met Scrum hebben uitgevoerd, leverden telkens weer veel enthousiasme en energie. Bij navraag bleek een groot deel hiervan voort te komen uit het feit dat er gelegenheid was om zich volledig te concentreren op één project. Het is verbazingwekkend wat dit doet met de productiviteit! Bovendien werk je als team steeds beter samen, door de reflectiemomenten die in Scrum zijn ingebakken. Zo kom je als team in een prettige werkflow, goed voor de productiviteit, maar zeker ook voor het werkplezier!

Deze tekst is samengesteld door Annemiek van Kaam, scrummaster. Ze is geassocieerd adviseur en gespecialiseerd in het ontwikkelen van leertrajecten. Wil je meer weten over de scrum-methodiek of zelf scrummaster worden? Dan is de module ‘projectmanagement’ misschien iets voor jou.

Meer weten?
Wil je weten hoe Scrummen écht werkt? Kom dan naar onze Scrum-sessie op donderdag 29 juni. Klik hier voor meer info.

Lees ook:
Het verschil tussen Agile & Scrum
Scrum is meer dan een timemanagement-tool
Ben jij bekend met de Scrum values?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.