Fixed and Growth
Al een tijd geef ik presentaties over ‘mindsets’. Ik ben dan ook een fan van Carol Dweck, de wereldberoemde psychologe van Stanford University. Als er iets is waarmee je organisaties in beweging zet, dan is het met haar gedachtegoed over de ‘Fixed en Growth’ mindset. De gedachte dat fouten maken mag en dat het ook om het proces gaat en niet altijd alleen over het resultaat, kan een hele organisatie in beweging brengen. Meestal combineer ik dit gedachtegoed met het aanbrengen van een positieve focus. Een positieve focus kan je op anderen projecteren, maar je kunt er natuurlijk ook jezelf mee oppeppen als je het even niet meer ziet zitten of als je je voorbereid op een moeilijk gesprek. Dit zijn allemaal momenten waarop je wel wat positiviteit en kracht kunt gebruiken. Maar hoe kun je dit nu het beste bereiken?

High powerpose
Mijn tips zijn simpel en effectief. Het begint allemaal met de ‘Power pose stand’ van Harvard Business School professor Amy Cuddy. Neem twee minuten een krachtpose aan waarbij je jezelf opent en je lichaam ‘groter maakt’. Deze houding van zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je, zelfs als je je onzeker voelt, het testosteron- en cortisolniveaus in de hersenen kan beïnvloeden. Het onderzoek van Cuddy over low en high power poses is heel praktisch en geeft aan dat je jezelf een boost kunt geven door regelmatig een high powerpose aan te nemen en zodanig zelfs je kans op succes kunt vergroten.

Happy Box
Heb je hieraan niet genoeg? Dan adviseer ik je om een happy (in)box te creëren. Je inbox opruimen was nog nooit zo leuk! Elke mail waarvan je ooit een warm gevoel hebt gekregen (en echt dat overkomt iedereen) bewaar je in je speciale happy box. Zit je er dan even doorheen, lees dan al die complimenten en warme mailtjes nog eens door. Hoe kun je dan nog negatief blijven? Als iedereen dat zou doen zou de werkplek er een stuk leuker uitzien. Echter je hoeft niet te wachten op iedereen, een happy box creëren is evenals de powerpose; een activiteit die je vooral voor jezelf doet. Geloof me: het kost niets en heeft een groots resultaat!

Meer weten over de powerpose van Amy Cuddy? Bekijk dan hier haar Ted Talks,