Als hersenen groeien, dan groeit talent – deel 2

brein

‘Schat, lever je horloge en je telefoon maar in!’
Hij verslikt zich bijna. ‘Woh, hoezo?’
‘Ik lees een boek over talent. 52 tips!’
‘Vrouwen’, mompelt hij. ‘Altijd veeleisend.’

Talent kun je betrekkelijk eenvoudig laten groeien. Vandaag, deel 2, de drie beste tips om maximale progressie te boeken met jouw talent. De vorige keer deelde ik drie tips om gemotiveerd te raken je talent te ontwikkelen.

1. Vind de plek waar je het hardste leert

‘Lukt het een beetje?’, vraagt mijn mentor belangstellend.
‘Nee, ik ben verdorie al een half uur bezig de storing op te lossen’. Ik trek mijn hoofd uit de machine. ‘Ik heb dit nog niet eerder zo gezien.’
‘Mooi’, zegt hij. ‘Ik kom over een uurtje nog eens langs’.

Er is een plek, aan de rand van je vermogen waar je hard leert. Die plek voldoet aan criteria als: je raakt gefrustreerd, je bent zeer alert en je vindt het echt moeilijk. Hier gebeurt het. Het magische woord is ‘bijna’. Vraag je eens af: als je super je best doet, wat zou dan bijna lukken? Markeer het punt van je huidige vermogen en richt je vervolgens op dat punt daaraan voorbij.

2. Vergeet de tijd

‘Alle telefoons inleveren’, zegt de leerkracht beeldende vorming terwijl ze de klok van de muur haalt. ‘Teken 10 verschillende abstracte kubistische objecten. Neem zoveel tijd als nodig is.’

Doe je horloge af of leg je telefoon weg. Wil je progressie boeken met jouw talent, vergeet dan de tijd en focus op pogingen en herhalingen, want dat laatste telt pas echt. In plaats van 20 minuten piano spelen, geef jezelf de opdracht om het nieuwe stuk 3x zeer gefocust te herhalen.

3. Besteed aandacht aan fouten

Keren!, schreeuwt de instructeur. ‘Karel is overboord’.
Iedereen stopt met peddelen.
‘OK, herhaal het moment in je hoofd en analyseer wat er fout ging. Sofie, ik wil het antwoord zo van jou horen’.

Besteed aandacht aan fouten onmiddellijk nadat je ze gemaakt hebt. Herstel ze en help je hersenen de juiste afslagen te nemen in de neurale paden. Fouten geven informatie over welke neurale paden wel juist zijn.

De laatste blog gaat over de beste tips die jouw helpen om op de lange termijn progressie te blijven boeken. Doe er wel of niet je voordeel mee.

PS. Deze tips heb ik niet zelf verzonnen, maar zijn door mij geselecteerd uit het boek “The Litte Book of Talent – 52 tips for improving skills” van Daniel Coyle.

 

Photo: Zsolt Fila

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.