Afleren, waarom zou je?

De grootste hobbel die ervoor zorgt dat het laten zien van nieuw gedrag zo ontzettend moeilijk is, keuren we af. Waarom eigenlijk? Want als je trots bent op wat ooit voor je werkte, dan kan het zijn waarde behouden. Gebruik het als opstapje voor iets nieuws.

Toen ik de radioreclame van de ASN bank hoorde over het nut van na-apen, realiseer ik me hoe belangrijk na-apen is voor mijn vak. Leren doe je van jongs af aan al via na-apen. Mijn jongste aapjes, een tweeling van ruim drie maanden, doen onbewust ons en elkaar de hele dag na. En dat vinden wij als ouders reuze grappig en lief. Toch is het voor hen een belangrijke en onmisbare ontwikkeltaak.

Je hoeft niet uniek te zijn
Na-apen bij ASN gaat over het milieu. Hoe meer mensen (banken) roepen dat het milieu belangrijk is, hoe normaler wij het vinden om goed met het milieu om te gaan. Milieu als modewoord. ASN hoeft niet uniek te zijn in hun visie en missie, want dat is uiteindelijk beter voor hun missie. Ik vind dat prachtig. Blij zijn dat steeds meer mensen jouw eerst unieke visie gaan delen waardoor jouw missie meer kracht krijgt.

Modewoorden
Zo hebben de modewoorden in leren ons best veel opgeleverd. Los van de vraag of je achter de theorie staat, heeft bijvoorbeeld het 70-20-10 model ons opgeleverd dat steeds minder organisaties alleen nog in formele leeroplossingen denken en veel creatiever zijn. Het waarderend perspectief heeft ons geleerd om mensen zich verder te laten ontwikkelen in de dingen waar ze goed in zijn. En over 10 jaar kunnen we waarschijnlijk zeggen dat ‘Agile’ ons heeft geleerd om samen het lef te hebben om dingen te proberen die nog niet helemaal perfect zijn.

Circulair leren
Het enige waar we in al onze wijsheid nog geen mooie modeterm voor hebben gevonden is het moeilijkste dat er bestaat in ons vakgebied: Afleren. De grootste hobbel die ervoor zorgt dat nieuw gedrag laten zien zo ontzettend moeilijk is. Daarom introduceer ik vandaag een nieuwe modeterm: Circulair Leren.

Definitie Circulair Leren:
Dat wat jaren voor je gewerkt heeft koesteren i.p.v. afkeuren en afzweren. Door trots te zijn op wat ooit voor je werkte mag het de waarde die het voor je had behouden en kun je dit als opstapje gebruiken voor iets nieuws.

Denkbeeldige vitrine
Koesteren kun je bijvoorbeeld doen door iets in een denkbeeldige vitrine te zetten. Een mooie plek, veilig achter glas tussen andere mooie dingen van waarde die je niet (meer) dagelijks gebruikt. Je mag het regelmatig even afstoffen en liefdevol bekijken en je dan beseffen dat het -net als al je andere waardevolle spulletjes in die vitrine- dierbaar is. Het heeft je tenslotte ooit geholpen om…  Ik zou het zetten naast die lieve babyfoto waarop je -wat onhandig- op de muis van je hand ligt te zuigen in plaats van op je duim. Omdat je nog niet begreep dat je je duim uit je knuistje moest halen.

Ik ben benieuwd wat Circulair Leren ons over 10 jaar gebracht heeft. En ik ga, na vijf maanden zwangerschapsverlof, is kijken wat ik in mijn vitrine ga zetten.

Espérance

*De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waarde vernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.

 

1 Comment

  1. Hand Hand schreef:

    Een erg leuke blog Esperance dankjewel en smaakt naar merr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.