Aandacht is de sleutel voor leidinggeven aan jonge professionals

‘Hoe herken jij de signalen van een (jonge) professional die niet lekker in zijn vel zit?’ Ik vraag het aan Kees Jan. Hij is teammanager van een groot bedrijf waar veel jonge, hoger opgeleide professionals werken. Hij zegt: ‘Leidinggeven is een vak apart. Ik betrap mezelf erop dat ik onvoldoende doorvraag en hen aan het woord laat. Ik stel vragen over hun werk en niet over wat ze bezighoudt en waar zij behoefte aan hebben.’ Helaas kampt Kees Jan met een groot verloop en diverse vormen van ziekteverzuim. Kortom, een vak apart om hen te leiden en te managen en vooral: de signalen te herkennen.

Nog niet gevloerd
Over leidinggeven sprak ik onlangs ook met Mariska Cornelissen. Zij is trainer, coach en auteur van het nieuw verschenen boek: “Nog niet gevloerd”  (2019) met als ondertitel: “Overeind blijven als je bijna burn-out bent”.  

Een handzaam boek voor iedereen die ermee te maken heeft, inclusief leidinggevenden. Met Mariska ben ik fan van Brené Brown. Onlangs verscheen het nieuwe boek van Brown: “Durf te leiden” (2019). Mariska geeft aan: ‘Burn out is een sluipmoordenaar. De mensen die ik interviewde voor mijn boek, waren allemaal verrast door de burn-out. Waarom benoemden ze het niet op het moment zelf dat het mis ging? Het is gewoon geen goed idee om te zwijgen. Je moet de MOED hebben om het kenbaar te maken en je leidinggevende kan echt het verschil maken door aandacht te besteden. Wees een luisterend oor, voer het goede gesprek en vooral… vraag door!’ In de link kun je meer over haar boek lezen:  https://indemoedmetmaris.nl/ga-het-echte-gesprek-aan/

Workshop

Vanuit EMC zijn we veel op de werkvloer te vinden en een half jaar geleden hebben we het 5 stappenmodel ontwikkeld. Deze is gebaseerd op het plan-do-act-check model van Demming. Op basis van dit model geven we momenteel workshops voor leidinggevenden. 

De workshops voor leidinggevenden zijn gericht op de praktijk, interactief en hebben jonge professionals zelf een aandeel. De deelnemers kunnen de inzichten en tips direct gebruiken in de praktijk. Naast de standaard workshops, bieden we ook workshops op maat, zodat we aansluiten op de actualiteiten binnen jouw organisatie.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Hans Prinsen via hprinsen@emcperformance.nl of M. +31 6 53 787 004