Hoe pak je blinde leervlekken aan?

Over kunstmatige intelligentie (KI) bestaan veel schrikbeelden. Films als Robocop en Terminator nemen ons mee naar een sombere, door machines overgenomen wereld. KI zorgt er voor dat de mens wordt onderworpen aan computers.

Maar is dat wel zo? Tijmen Blankevoort, CTO van Scyfer.Machines is daarover heel stellig. “Onzin. Machines leren voorlopig niks zonder input van mensen. Door miljoenen voorbeelden in te voeren en daar waarden aan toe te kennen, kan een machine leren iets te herkennen. Het is eigenlijk beter te spreken over zelflerende software tools dan KI, want het beschrijft veel beter wat het doet”, stelt Blankevoort in een interview op het platform Emerce.

Data en patronen

En dat is precies wat er gebeurt op het adaptieve leerplatform Area9: algoritmes maken het mogelijk dat patronen worden herkend zodat unieke vervolgacties kunnen worden gekoppeld. Voorwaarde is dat er voldoende data worden verzameld. Data worden verkregen door op een slimme manier extra informatie uit het gedrag en beantwoording te halen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de tijd die je nodig hebt voor het geven van een antwoord en naar hoe intensief de aangeboden kennisbron wordt gelezen. Er wordt óók gevraagd hoe zéker je bent van je antwoord. Door dit te combineren met de daadwerkelijke juistheid van het gegeven antwoord ontstaat inzicht in de bekwaamheid. 

Met al deze data en patronen kan de geavanceerde software gaandeweg de beste route door de stof bepalen om alle leerdoelen te beheersen en 100 procent bekwaamheid te bereiken. 

Blinde vlekken gericht aanpakken

Dit -voor iedereen unieke- leerpad doet nóg iets: er wordt gefocust op datgene wat je niet of onvoldoende weet. Dit is ook een gevolg van de doorlopende analyse en verwerking van de verzamelde data. Lerenden worden zo niet vermoeid met het eindeloos aanbieden van kennis die ze al hebben. En juist de automatisch aangeboden uitdagingen aan de randen van bestaande kennis is stimulerend en zorgt dat blinde vlekken worden weggewerkt.

Het is de kunst om kunstmatige intelligentie en zelflerende software op een slimme manier in te zetten. Omarm de snelle innovatieve ontwikkelingen om er óók in de leer- en ontwikkelwereld beter van te worden.

Benieuwd welke voordelen deze techniek nog meer heeft om medewerkers gemotiveerd en effectief bij te laten dragen aan bedrijfsdoelstellingen? Neem contact op met onze collega Paul Janssen en laat je inspireren!

Lees ook:
Onbewust onbekwaam
9 September: Leren wordt een feestje
Vijf scenario’s waarin adaptief leren verschil maakt
Kunnen we die algoritmes ook niet gebruiken in leren?