Kunnen we die algoritmes ook niet gebruiken in leren?

Vroeger keken we op zaterdagavond allemaal naar Nederland 1 of 2, meer was er niet. Nu kijken we alleen naar wat we echt spannend, leuk of interessant vinden. Aanbieders als Netflix geven zelfs kijktips die zijn afgestemd op onze behoeftes.

Hoe ze dat doen? Ze verzamelen data over je kijkgedrag. Welke series kijk jij (niet) af, welk type film kies je, hoe veel tijd besteed je aan documentaires en wat is je favoriete genre?

Kijktip op maat
Algoritmes gaan met die data aan de slag en geven een kijktip op maat. En omdat er méér persoonlijke data zijn over je kijkgedrag, wordt dat maatwerk steeds beter. En zo stippelt Netflix een uniek kijkpad uit door het enorme aanbod.

Leerpad op maat
Adaptief leren werkt precies hetzelfde. De bak met leerdoelen is voor iedereen, maar het leerpad wordt real-time aangepast aan je behoefte. Het focust zich alleen op wat je niet of onvoldoende weet. Je wordt niet vermoeid met kennis die je al hebt, zodat hierom geen frustratie en verveling optreedt. Adaptief leren daagt je uit aan de randen van je kennis zodat je gestimuleerd blijft.

Resultaat
Je bekwaamheid neemt toe en de onbewuste onbekwaamheid (blinde vlekken) juist af. Het unieke pad langs de leerdoelen is dé toekomst van het leren, want algoritmes maken maatwerk voor iedereen mogelijk.  Nóg een voordeel is dat de trainingstijd gemiddeld halveert zodat er meer tijd overblijft om je werk te doen. Of te Netflixen natuurlijk!

Meer weten over gepersonaliseerd leren? Neem contact op met onze collega Paul Janssen