De Vergeetcurve

De Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus deed veel onderzoek naar het geheugen. Dit resulteerde onder andere in de publicatie van Über das Gedächtnis. Hij omschreef dat als een stuk over ‘het proces van leren en vergeten’.

Ebbinghaus ontdekte dat mensen nieuw geleerde dingen goed kunnen onthouden, maar dat je na verloop van tijd dingen vergeet. Daarbij ontdekte Ebbinghaus ook iets anders: de snelheid waarin je nieuwe informatie vergeet. De eerste 20 minuten vergeet je relatief het meest en in de eerste 60 minuten vergeet je überhaupt relatief veel. Na ongeveer één dag vlakt de hoeveelheid die je vergeet af en na ongeveer een week zal je vrijwel niets meer vergeten: een exponentiële afname dus. Dit principe staat bekend als de Vergeetcurve.

Gespreid leren
Wat ook uit het onderzoek van Ebbinghaus naar voren komt, is dat je informatie bij herhaling steeds beter onthoudt. Een exponentiële groei dus (groene lijn). Daarmee maakt hij het belang duidelijk van gespreid leren (spaced repetition). Door je hersenen steeds te trainen bij het ophalen van informatie uit je langetermijngeheugen, versterk je de verbinding tussen de neuronen in je hersenen. Dit geeft als resultaat dat je makkelijker informatie uit je langetermijngeheugen haalt.

Gepersonaliseerde herhaling
Area9 baseert zijn gepersonaliseerd- leren-platform op het onderzoek van Ebbinghaus. Met gespreide herhaling wordt het effect van de vergeetcurve weggehaald. Iedere deelnemer krijgt automatisch kleine modules aangereikt om de kennis op peil te houden en te verankeren in het geheugen. Area9 maakt hierbij ook gebruik van wetenschappelijk onderzoek en kunstmatige intelligentie. Op die manier wordt de focus precies gelegd op de leerdoelen die je lastig vindt. 

Meer weten over gepersonaliseerd leren? Neem contact op met onze collega Paul Janssen

EMC
EMC