7 cruciale factoren bij succesvol leren

laura van den ouden ATD 2018

Al jaren onthouden wij 20 procent van wat wij leren. Laura van den Ouden, gewaardeerd collega professional en succesvol trainer bij ICM vertelde in haar presentatie over hoe je ervoor zorgt dat kennis beter beklijft.

Laura heeft vaker op de ATD gesproken en steevast kiest ze voor onderwerpen die gaan over transfer. Dit jaar heeft Laura onderzoek gedaan bij klanten over hefbomen tot succesvol leren, waarbij we in onze branche van ‘transfer’ spreken.

Transfer

Training levert volgens literatuur ongeveer een transfer op van 20 procent. Dat is niet veel en in de afgelopen 20 jaar is dit nauwelijks veranderd. Ik vind dat schrikbarend. Welke branche kan zich zulke cijfers veroorloven? Stel dat slechts 20 procent van de treinen de afgelopen 20 jaar op tijd rijden of dat slechts dit percentage van deadlines gehaald worden. Wat hebben we toch een bijzondere branche. Anyway… Veel interessanter zijn de hefbomen die open moeten om deze 20 procent te laten groeien

Hier komen ze:

 1. Stakeholders
 2. Zorg voor een goede allignment van stakholders en management, begin niet voordat er volledig commitment is.
 3. Context
 4. Zorg voor superscherpe leerdoelen, maak ze specifiek en welke verandering gewenst is, met de business als uitgangspunt
 5. Integration
 6. Stel de deelnemers in staat om het geleerde daadwerkelijk toe te passen. Geef ze tijd/geld/ruimte om te experimenteren
 7. Motivation
 8. De mate van motivatie van de deelnemers om het geleerde echt toe te passen. Verbindt persoonlijke doelstellingen met organisatiedoelstellingen.
 9. Intensity
 10. Kies liever voor meer kleine leerinterventies, vind ‘the moment of need’ op de werkplek
 11. Social
 12. support door de omgeving; zorg dat het team, de omgeving een gewoonte ontwikkelt in elkaar te ondersteunen in leren
 13. Technology
 14. Gebruik zoveel mogelijk technische ondersteuning waar de organisatie mee werkt zoals bijvoorbeeld het populaire whats app.

Hefbomen

Nu hebben we 7 hefbomen voor transfer benoemd. De vraag die het bij mij oproept is: Welke hefboom zou het meeste effect hebben om de 20 procent transfer te laten stijgen? Het antwoord van Laura zie je in onderstaand filmpje.