EMC 35 jaar

Wij bestaan deze maand 35 jaar en sinds onze oprichting helpen wij organisaties en hun medewerkers groeien. Heb je ons groeipapier nu in je hand? Wij helpen je ook graag door te vertellen wat je kunt doen om je groeipapier in de weckpot op jullie balie, kantine of kantoorruimte tot een bloemenbed om te toveren.

Wat is groeipapier?

Groeipapier is gerecycled materiaal, waardoor er geen boom aan te pas hoeft te komen.

Hoe werkt groeipapier?

Wanneer groeipapier in aarde wordt gepoot, het papier onder de juiste omstandigheden composteert en de zaadjes gaan ontkiemen. Dat willen we natuurlijk bereiken, maar hoe zorg je nu voor het beste resultaat? Bekijk hieronder het stappenplan.

STAP 1: VOORBEREIDEN

Je hebt zon nodig, maar niet al te veel hitte. Dus zoek een geschikte plek uit voor je weckpot. Het voorjaar of de zomer zou dan het meest geschikt zijn. De pot hebben we al voor ongeveer 2/3 met potgrond gevuld.

STAP 2: PLANTEN

Je pakt een handje aarde uit de pot en legt het groeipapier op de overige aarde in de pot. Het papier mag over elkaar heen komen te liggen. Vervolgens strooi je de aarde weer terug in de pot. Een klein laagje grond (een halve centimeter is genoeg) over het papier en druk je het zachtjes aan.

STAP 3: WATER GEVEN

Wanneer het papier in de pot is geplant, geef je het een flinke scheut water. Je wilt dat het papier goed vochtig is, maar niet verdrinkt. Hou het papier in ieder geval de eerste 10 dagen vochtig, omdat dit een vereiste is voor de ontkieming van de zaadjes. Ze moeten zich namelijk eerst goed losweken uit het papier en het papier moet grotendeels vergaan voordat ze ontspruiten. Een zonnig hoekje in kantoor (of buiten) helpt zeker mee!

STAP 4: LAAT HET GROEIEN

Zodra de eerste zaadjes ontkiemen, blijf je het papier vochtig houden maar iets minder dan eerst, omdat de spruitjes snel kunnen verdrinken. Als vervolgens de plantjes wat steviger worden, geef je ze af en toe water, net wat ze nodig hebben om te kunnen groeien.

STAP 5: GENIET!

Wanneer na een paar weken de plantjes gaan bloeien, kun je ervoor kiezen om ze af te snijden en in een vaasje te zetten, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon in de pot van genieten. Het is in ieder geval genieten geblazen van zo’n mooi én duurzaam overblijfsel van een boodschap op groeipapier!

De zaadjes komen niet op, wat nu?

Hoewel we er alles aan doen om de omstandigheden voor het groeipapier zo optimaal mogelijk te houden, kan het gebeuren dat de zaadjes onverhoopt niet ontkiemen. Dit kan een heel aantal oorzaken hebben, maar je moet je realiseren dat deze zaadjes meer hebben doorstaan dan wanneer ze uit een zaadzakje komen. Het blijven namelijk levende waren, waar je voorzichtig mee om moet gaan. Mogelijke oorzaken zouden dan ook kunnen zijn dat dat je de aarde niet goed hebt natgehouden tot het ontkiemen. Verder is planten in de winter of vroege voorjaar nooit een aanrader: dus het kan nog net :-).

Met al deze tips kunnen we ons haast niet meer voorstellen dat het misgaat. Als je het groeipapier met liefde behandelt, geven ze liefde terug in de vorm van bloemen!

Bron: Greengiving.nl

EMC
EMC