Vaardig feedback geven

Binnen je organisatie aandacht voor vaardigheid van feedback geven op microniveau? Doe eens gek en ga met een groepje collega’s aan de slag.

Benodigdheden: geen
Duur: minimaal half uur
Groepsgrootte: minimaal 10

Feedback geven, het klinkt zo makkelijk, maar veel mensen hebben er moeite mee. Is jouw intentie om iemand te helpen beter te worden in wat hij/zij doet, dan hoeft het helemaal niet lastig te zijn. Het benoemen wáárom je de terugkoppeling geeft en de manier waarop je praat, helpt de ontvanger van de (opbouwende) kritiek jou te begrijpen. Feedback wordt hierdoor sneller positief ontvangen. In onderstaande oefening ga je aan de slag met het geven van opbouwende kritiek.

Plan van aanpak
Stel 2 rijen op, even aantal, laat ze naar elkaar kijken, dus ieder heeft iemand voor zich staan. Laat een van de twee rijen feedback geven aan de persoon tegenover zich. De meest veilige variant is dat ze zich een situatie voorstellen waarin ze feedback geven aan een collega. De spannende variant is dat ze écht feedback geven. Dat doe je bijvoorbeeld als men meerdere dagen intensief met elkaar  heeft gewerkt. Volgende stap is dat de ontvanger alleen ‘dankjewel’ zegt. Hij/zij reageert niet op de inhoud, maar geeft feedback op de feedback. Vervolgens stappen de feedbackgevers een stap naar rechts en gaan op basis van de feedback een verfijning toepassen op de volgende ontvanger. Doe dit minimaal vijf keer om vervolgens de rollen om te keren.

Stappenplan
Bij het geven van feedback is het belangrijk je bewust te zijn van je toon en volume. Check de emotie bij je gesprekspartner zodat je weet wat het effect van jouw feedback is en of er begrip ontstaat. Geef deelnemers dus een korte instructie over feedback geven. Benoem:
– concreet gedrag;
– effect en gewenst gedrag, eventueel daartussen nog check op begrip.

Succes!

Meer oefeningen:
Hoe werkt jouw team samen? Hierbij een teambuildingsoefening
Hoe bereik jij progressie?
Journalling helpt je toewerken naar jouw doel

 

 

EMC
EMC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.